HunHír.info

2019. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

Az 1764. január 7-én elindított leszámolási folyamat még nem ért véget...

2019. január 09. 12:28
Hunhír.info

madefalva.jpg...Így a Habsburg szolgálatba szegődött népvezérek által ellenünk felbújtatott és megvadított mócok több rendben is (1784, 1848, 1849) megtizedelték a környékbeli magyarságot. De ez ösztönözte a magukat Maniu-gárdának nevező martalócokat is az 1945-ös székelyföldi gyilkosságok elkövetésére. Továbbá az 1990-ben Marosvásárhelyen bekövetkezett magyarellenes erőszakcselekmények szálai is erre vezethetők vissza...

Menedék - Atilla

A székelyirtás és következményei

Az 1764-es esztendő hetedik napja vérrel íródott be a magyarság történelmébe.

Az 1764-es esztendő hetedik napja vérrel íródott be a magyarság kemény magját alkotó, és ezért a védőbástya szerepét betöltő székelység történelmébe.

Hajnalban ugyanis a császári haderő négy gyalogos százada, százötven vértese, valamint harminc huszárja alattomosan rátámadt Madéfalva lakosságára, illetve az ott tartózkodó csíki és háromszéki székelyekre. Az ágyúlövésekkel és gyújtogatással kezdődő, sortüzekkel folytatódó és kaszabolással végződő mészárlásnak a harcképes férfiakon kívül ártatlan gyermekek, nők, valamint idősek is áldozatul estek. A halottak pontos számát a mai napig nem ismerjük, egyes források 200–250-re, míg mások 500 körülire teszik.

Az utókor által székelyirtásnak nevezett vérfürdőnek máig ható következményei voltak, mert végett vetett a hadköteleseket idegen hatalom szolgálatába kényszerítő császár- és királynői rendelet elleni küzdelemnek. Ugyanakkor ezreket kényszerített szülőföldjük elhagyására és moldvai letelepedésre. A legtragikusabb azonban, hogy a hóhérok felelősségre vonásának elmaradása precedenst teremtett a hasonló gaztettek elkövetéséhez.

Így a Habsburg szolgálatba szegődött népvezérek által ellenünk felbújtatott és megvadított mócok több rendben is (1784, 1848, 1849) megtizedelték a környékbeli magyarságot. De ez ösztönözte a magukat Maniu-gárdának nevező martalócokat is az 1945-ös székelyföldi gyilkosságok elkövetésére. Továbbá az 1990-ben Marosvásárhelyen bekövetkezett magyarellenes erőszakcselekmények szálai is erre vezethetők vissza. És amint a román nyelvű médiából évek óta fröcsögő gyűlöletbeszéd, vagy az igazságtalanul elítélt és bebörtönzött kézdivásárhelyi ifjak, Beke István és Szőcs Zoltán esete bizonyítja, az 1764. január 7-én elindított leszámolási folyamat még nem ért véget.

Éppen ezért ki kell mondani végre, hogy a madéfalvi népirtást az akkori vezetőink bűnös magatartása, vagyis átállása, illetve gyávasága okozta, hiszen ezzel meghiúsították a székelyek szervezett, egységes és összehangolt fellépését az elnyomó hatalommal szemben.

Bedő Zoltán - hirmondo.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat