HunHír.info

2019. Kikelet hava 23. nap, Lengo napja.

Nehéz év elé néznek a kárpátaljai magyarok

2019. január 06. 11:56
Hunhír.info

karpatalja-vereckei-250.jpgEgymást követték magyarellenes provokációk, ami aztán tavaly ősszel komoly diplomáciai botránnyá dagadt. Az ukrán fél emellett titkosszolgálati módszerekkel rögzített beregszászi konzulátusi felvétele nyomán kölcsönös konzuli kiutasítással tetőzött a konfliktus – olvasható a Magyar Idők összesítésében.

Menedék - Bayer

Amelyben az ungvári magyar főkonzul, és mellette két kárpátaljai magyar szervezet vezetőjének kommentárja is szerepel. Bizony nagyon sokszor szükség volt higgadtságra, türelemre és mértékletességre, hogy ne adj ég, visszafordíthatatlan történések következzenek be a két szomszédos állam és a kárpátaljai magyarság életében.
– értékelt Buhajla József, aki Magyarország ungvári külképviseletének vezetője 2015 óta. Elárulta, hogy eddigi pályájának legnagyobb kihívásai­val találta szembe magát.

Buhajla József szerint a helyzetet egyedül tárgyalásos úton lehetne megoldani, de ez nem a magyar félen múlik.
[...] az ukrán politikusok és média állításával ellentétben határozottan leszögezzük: Magyarország semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg ukrajnai külképviseletein zajló munkája során. Alapvető dolog, hogy a meglévő jogokból elvenni nem lehet, a kisebbségi jogok nem sérülhetnek, ugyanakkor a párbeszédnek nincs alternatívája."

Sajnos azonban bármennyire is nyitott lenne a kárpátaljai magyarság a párbeszédre, mégsem történik előrelépés, és ezen nem segít az sem, hogy az ukrán média szerint a magyarok teljesen elzárkóztak a tárgyalásoktól.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev kisebbségpolitikájának köszönhetően nemcsak Budapesttel veszett össze, de szinte az összes szomszédjával: Lengyelországgal, Fehéroroszországgal, Romániával, Szlovákiával és Oroszországgal is problémás a viszonya.
Brenzovics elmondta, a megváltozott ukrán politika, az európai integrációra és a NATO-ba törekvés sajnos nem tükröződik a szomszédos államokkal való kapcsolatok javulásában. Egyetért a főkonzullal abban, hogy a kapcsolatok újraértékelése már csak a választások után történhet meg. Egyelőre azonban nehezen körvonalazódik, hogy kit tudnának támogatni a választásokon.

Sajnos az országot elborította a sovén demagógia. [...] A legtöbb politikai erő a számunkra fontos kérdésekben – oktatás, nyelvhasználat, önkormányzatiság, gazdaság- és szociális politika – olyan álláspontot képvisel, amelyet nem tudunk elfogadni” – mondta Brenzovics.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Ukrajnában tapasztalható létbizonytalanság miatt egyre több magyar hagyja el szülővárosát. Falvainkban-városainkban egyre több üres házzal találkozunk, az utóbbi években településeink nemzetiségi összetétele, arculata is jelentősen megváltozott" – összegezte az elnök.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Árpád Kódex
Árpád Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 982 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat