HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Nehéz év elé néznek a kárpátaljai magyarok

2019. január 06. 11:56
Hunhír.info

karpatalja-vereckei-250.jpgEgymást követték magyarellenes provokációk, ami aztán tavaly ősszel komoly diplomáciai botránnyá dagadt. Az ukrán fél emellett titkosszolgálati módszerekkel rögzített beregszászi konzulátusi felvétele nyomán kölcsönös konzuli kiutasítással tetőzött a konfliktus – olvasható a Magyar Idők összesítésében.

Menedek - Engdahl

Amelyben az ungvári magyar főkonzul, és mellette két kárpátaljai magyar szervezet vezetőjének kommentárja is szerepel. Bizony nagyon sokszor szükség volt higgadtságra, türelemre és mértékletességre, hogy ne adj ég, visszafordíthatatlan történések következzenek be a két szomszédos állam és a kárpátaljai magyarság életében.
– értékelt Buhajla József, aki Magyarország ungvári külképviseletének vezetője 2015 óta. Elárulta, hogy eddigi pályájának legnagyobb kihívásai­val találta szembe magát.

Buhajla József szerint a helyzetet egyedül tárgyalásos úton lehetne megoldani, de ez nem a magyar félen múlik.
[...] az ukrán politikusok és média állításával ellentétben határozottan leszögezzük: Magyarország semmilyen nemzetközi szabályt nem sértett meg ukrajnai külképviseletein zajló munkája során. Alapvető dolog, hogy a meglévő jogokból elvenni nem lehet, a kisebbségi jogok nem sérülhetnek, ugyanakkor a párbeszédnek nincs alternatívája."

Sajnos azonban bármennyire is nyitott lenne a kárpátaljai magyarság a párbeszédre, mégsem történik előrelépés, és ezen nem segít az sem, hogy az ukrán média szerint a magyarok teljesen elzárkóztak a tárgyalásoktól.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev kisebbségpolitikájának köszönhetően nemcsak Budapesttel veszett össze, de szinte az összes szomszédjával: Lengyelországgal, Fehéroroszországgal, Romániával, Szlovákiával és Oroszországgal is problémás a viszonya.
Brenzovics elmondta, a megváltozott ukrán politika, az európai integrációra és a NATO-ba törekvés sajnos nem tükröződik a szomszédos államokkal való kapcsolatok javulásában. Egyetért a főkonzullal abban, hogy a kapcsolatok újraértékelése már csak a választások után történhet meg. Egyelőre azonban nehezen körvonalazódik, hogy kit tudnának támogatni a választásokon.

Sajnos az országot elborította a sovén demagógia. [...] A legtöbb politikai erő a számunkra fontos kérdésekben – oktatás, nyelvhasználat, önkormányzatiság, gazdaság- és szociális politika – olyan álláspontot képvisel, amelyet nem tudunk elfogadni” – mondta Brenzovics.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Ukrajnában tapasztalható létbizonytalanság miatt egyre több magyar hagyja el szülővárosát. Falvainkban-városainkban egyre több üres házzal találkozunk, az utóbbi években településeink nemzetiségi összetétele, arculata is jelentősen megváltozott" – összegezte az elnök.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat