HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Az elmúlt 70 év legnehezebb esztendejét élte túl a kárpátaljai magyarság

2018. december 31. 10:38
Hunhír.info

karpatalja-vereckei-250.jpgAz elmúlt hét évtized legnehezebb évén van túl a kárpátaljai magyar közösség, amelyet Kárpátalja 1944-es szovjet megszállása óta nem tapasztalt nyomás alá helyezett az ukrán államhatalom, mert az ukrajnai nemzetiségek közül egyedül a kárpátaljai magyarok szálltak határozottan szembe a kisebbségi jogok teljes eltörlésére irányuló soviniszta ukrán állami politikával.

Magyar Menedék - Raffay

A kárpátaljai magyarság helyzetét 2018-ban az anyanyelvű oktatást ellehetetlenítő új ukrán oktatási törvény 2017 szeptemberi – a magyar-ukrán viszonyban gyökeresen negatív fordulatot hozó – elfogadása nyomán kialakult diplomáciai és belpolitikai csatározások határozták meg. A válság kulminációs pontjai a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen február 2-án elkövetett sikertelen Molotov-koktélos, majd az épület belsejét megsemmisítő február 28-i robbantásos támadások voltak.

A várakozásokkal ellentétben nem sikerült áttörést elérni a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálását illetően azon a megbeszélésen, amelyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára folytatott a két merénylet közötti időszakban Ungváron Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel az ukrán oktatási törvény alkalmazásáról. A két ország közötti vita ezután tovább mérgesedett, abba ukrán részről bekapcsolódott a külügy- és oktatási miniszterek, parlamenti képviselők mellett a kormányfő, valamint a belügyminiszter is, átvéve a korábban csak a szélsőséges ukrán soviniszták által használt xenofób retorikát.

A magyarok elleni provokációk, amelyekért az ukrán hatóságok minden esetben azonnal az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé, folytatódtak. A március 15-i nemzeti ünnepen Beregszászon provokátorok célirányosan mintegy másfél tucat magyar rendszámú autót rongáltak meg, májusban pedig a kárpátaljai magyarok ellen hangulatot keltő provokatív jelzőtáblákat helyeztek ki ismeretlenek a magyarlakta járásokban, miközben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szeparatizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanújával büntetőeljárást indított az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ ellen, amely a magyar kormány támogatását juttatja el pályázati úton a kárpátaljai magyar vállalkozókhoz.

Júniusban újabb kísérlet történt a magyar-ukrán viszony rendezésére, amikor az Ungvárhoz közeli Alsószlatinán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével együtt, a kárpátaljai magyarság vezetőinek részvételével tárgyalt Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Lilija Hrinevics oktatási tárcavezetővel az ukrán tanügyi törvény kisebbségeket hátrányosan érintő nyelvi cikkelyével kapcsolatos kérdésekről. Miután a megbeszélést követően Szijjártó Péter kijelentette, hogy “a magyar fél a jó magyar-ukrán kapcsolatokban érdekelt, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak”, felerősödött a két ország közötti polémia.

A magyar-ukrán államközi viszony mélypontra süllyedésére utalt, hogy augusztusban kitiltották Ukrajnából Grezsa Istvánt, a két ország határmenti régióinak együttműködését koordináló miniszteri biztost.

A kapcsolatokat tovább rontotta, hogy szeptemberben az ukrán állami hírügynökség rejtett kamerával készített felvételt tett közzé arról, hogy ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az összes korábbi magyarellenes provokációt Moszkvára kenő ukrán hatóságok ezúttal nem tagadták, hogy ők álltak a titkosszolgálati művelet mögött, és – Ukrajnában precedenst teremtve – kiutasították az egyik beregszászi magyar konzult, amire Magyarország hasonló lépéssel válaszolt.

Ennek nyomán Kijev tovább fokozta a nyomást a kárpátaljai magyarokra azzal, hogy az SZBU elkezdte kihallgatásra beidézni és határátlépéskor vegzálni a magyar közéleti szereplőket, önkormányzati képviselőket, polgármestereket. Ehhez az alapot a Mirotvorec (Béketeremtő) elnevezésű, ukrán kormányzati közreműködéssel létrehozott és működtetett szélsőséges szervezet szolgáltatta, amely több mint félezer – szerinte kettős állampolgárságú – kárpátaljai magyar tisztségviselő személyes adatait tette közzé internetes honlapján.

Az ukrán államhatalom októberben leplezetlenül megfenyegette a kárpátaljai magyarságot és Magyarországot azzal, hogy kilátásba helyezte belügyi csapatok és katonaság Beregszászra telepítését, amit Kijev a védelmi miniszter ez ügyben tett kárpátaljai villámlátogatásával és a térségben sebtében lefolytatott hadgyakorlattal nyomatékosított. Mindazonáltal jelentősen oldotta a magyar-ukrán viszonyt jellemző feszültséget Pavlo Klimkin október 13-i ungvári látogatása, amikor a miniszter részt vett és felszólalt a KMKSZ rendkívüli választmányi ülésén, párbeszédet helyezve kilátásba a kárpátaljai magyar oktatás és a kettős állampolgárság kérdéseiről.

Röviddel ezt követően Kárpátalja több pontján óriásplakátok jelentek meg, amelyek szeparatizmussal vádolták a kárpátaljai magyar közösség három prominens vezetőjét, ám ennek ellenére Kijev mégis elfogadta az új magyar nagykövet kinevezését és megszüntette Grezsa István beutazási tilalmát, valamint húszévnyi egyeztetés után decemberben lehetővé tette a Munkácsot Budapesttel összekötő InterCity-járat beindítását.

Biztató az is, hogy Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója és a megyei tanács (közgyűlés) képviselőinek döntő többsége – Kijev szándékaival szembe menve – ebben az évben is következetesen kiállt a kárpátaljai magyarság mellett. Jó jelnek tekinthető továbbá, hogy 2018-ban elmaradtak Kárpátalján a korábbi években rendszeresen ismétlődő, magyarokat fenyegető ukrán nacionalista menetelések.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat