HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Mátyás király, Mária Terézia, Csák Máté vagy Mednyánszky László a legnagyobb szlovák?

2018. december 30. 14:31
Hunhír.info

December 27-én elindult a Szlovák Rádió és Televízió „Najväčší Slovák” (Legnagyobb szlovák) című szavazós műsora. Az össznemzeti ankét győztesének bejelentésére január elsején kerül sor egy ünnepi gálaprogram során.

Menedék - Baráthosi

A Legnagyobb szlovák című verseny kapcsán a következőket olvashatjuk: „Négy este folyamán (december 27-30. között) egymást követően negyven személyiséget mutatnak be. A négy előszilveszteri este alatt tíz-tíz olyan szlovákot ismerhetnek meg a nézők, akik a szavazás során a 100-61.-ik helyen végeztek”. Január elsején fogják ünnepélyesen bemutatni a lista másik felén szereplő személyiségeket, a nézők pedig az első tíz helyezett közül szavazhatnak majd arra, akit a Legnagyobb szlováknak tekintenek.

A szlovák Mária Terézia és Hunyadi Mátyás

Habár a bemutatkozó szöveg szerint a szlovák történelem és a szlovák nemzet legnagyobbjait kerestetik, „szlovák szokáshoz híven” különösebb probléma nélkül bekerülhettek a listára olyan híres történelmi személyiségek is, akik nem voltak szlovák nemzetiségűek. Már a verseny elején felmerült a kérdés, mit keres Mária Terézia a „legnagyobb szlovákok” között. Az osztrák császárnő és magyar királynő a szlovák szavazós verseny egyik műsorajánlójában tűnt fel.

December 27-én, az első előszilveszteri este folyamán bemutatásra kerültek azok a jelöltek, akik a szavazás alapján a 100-91-ik helyen végeztek.

A lista első tíz szereplője kapcsán csak nagyot nézhetett a magyar néző, amikor a jelöltek között meglátta Mátyás királyt, akit ezek szerint – Mária Teréziához hasonlóan – egyesek ugyancsak szlováknak hisznek.

Nemrég kissé érthetetlenül állhattunk afelett, hogy a szlovákok miért döntöttek úgy, hogy egy pozsonyi teret neveznek el Mátyásról, de így már választ kaphattunk kérdésünkre: minden bizonnyal egyesek szerint ő is szlovák volt.

Csák Máté, és Mednyánszky László is szlovák volt, ha nem is tudott róla

Hasonlóképpen ahogy a trencsényi tartományúr, Csák Máté esetében is, aki ugyancsak a „legnagyobb szlovákok” közé került. Az egykori csehszlovák nacionalista propaganda az egységes, független Szlovákia megteremtésére tett első kísérletként értelmezte Csák Máté működését, némely szlovák körökben pedig előszeretettel terjesztik ezt ma is, megtoldva azzal a plusz információval, hogy Csák Máté amolyan „szlovák királyként” uralkodott, és egy önálló „szlovák hercegség” létrehozására törekedett a történelmi Felvidéken.

Csák Máté, a szlovák

Az első tíz jelölt láttán a magyar néző már izgatottan várhatta a második este bemutatásra kerülő következő tíz „legnagyobb szlovákot”, ahol aztán újabb sokként (?) hatott báró Mednyánszky László magyar festő és grafikus szereplése. Az őt bemutató kisfilmben a készítők nem felejtették el hangsúlyozni Mednyánszky „semleges, uhorszkói” identitását, aki számára már nem volt fontos nemzeti hovatartozása, sem az, milyen nyelven beszél.

ma7.sk

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat