HunHír.info

2018. Enyészet hava 17. nap, Érd napja.

EP-képviselők egy csoportja nyílt levélben tiltakozott a tervezett ukrán nyelvtörvény ellen

2018. október 26. 16:35
Hunhír.info

Aggodalmát fejezte ki az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvény miatt pénteken tizenkilenc európai parlamenti (EP-) képviselő, akik nyílt levelükben a Velencei Bizottság véleményének kikérésére szólítottak fel a jogszabály végleges jóváhagyása előtt.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Az Andrij Parubij ukrán házelnöknek címzett üzenetet a Fidesz-KDNP delegációjának tagjai, határon túli magyar politikusok, továbbá két-két bolgár és román EP-képviselő írta alá.

Hangsúlyozták, hogy Ukrajna több nemzetközi egyezményben is kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Illetve azt javasolták, hogy a második olvasatra kerülés előtt mindenképp küldjék meg véleményezésre a szöveget a Velencei Bizottságnak, s csak annak jóváhagyása után kerüljön sor a végső szavazásra.

Ezzel párhuzamosan Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes képviselő levélben tájékoztatta a szerinte kisebbségi jogokat sértő törvényről Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét.

Mint közölte: fontos, hogy az Európai Unió kísérje figyelemmel a törvényalkotási folyamatot és gyakoroljon nyomást Ukrajnára az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében, valamint azért, hogy az új törvények megalkotásakor kikérjék a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek és a releváns nemzetközi intézmények véleményét.

A kijevi parlament október 4-én első olvasatban megszavazta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az országban az egyetlen állami és hivatalos nyelv az ukrán, annak használatát kötelezővé tennék az oktatásban és több más területen. A tervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban.

Bocskor Andrea szerint a jogszabály "jelentősen kiterjeszti az ukrán mint államnyelv használati körét, teljes körű uralmát a társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági élet minden területén, és ezzel óriási mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvek, köztük a magyar használatára vonatkozó jogokat".

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat