HunHír.info

2018. Enyészet hava 18. nap, Kartal napja.

Medvegondokkal és a csíksomlyói búcsú védettségénk akadályozásával találták be Székelyföldön a korábbi román miniszterelnököt

2018. október 19. 08:53
Hunhír.info

csiksomlyo-kereszt2.jpgA kormányzása idején hozott döntések következtében fokozódott medvegondokkal, és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége akadályozásával szembesítették csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dacian Ciolost, Románia korábbi technokrata miniszterelnökét. A Székelyhon.ro portál beszámolója szerint Dacian Ciolos az általa alapított Románia Együtt Mozgalmat (MRI) népszerűsíteni és a helyi gondokkal ismerkedni járt Székelyföldön.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Csíkszeredai sajtótájékoztatóján elsősorban a pártja céljait szerette volna ismertetni, azonban az újságírók azokra a 2016-os kormányzása idején hozott döntésekről faggatták, amelyek hátrányosan érintették a Székelyföld lakóit. A Ciolos-kormány tiltotta ugyanis be a populációszabályozás érdekében végzett medvevadászatot Romániában, és szintén a Ciolos-kormány mulasztotta el azokat a lépéseket, amelyek azt eredményezték volna, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO védett szellemi világörökségek listájára.

Dacian Ciolos elmondta: az állományszabályozó medvevadászatot akkor lehet alkalmazni, ha bizonyítottan túlszaporodtak a vadállatok egyes területeken. Megjegyezte azonban, hogy Románia máig nem dolgozott ki működőképes eljárást a populáció felmérésére, így – szerinte – azt sem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány. Ciolos szerint a korábbi kormányok csak tűzoltásszerűen adtak kilövési engedélyeket a vadásztársaságoknak, hosszútávon azonban az a rendszer sem oldotta meg a nagyvadak helyzetét.

A csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségével kapcsolatban Dacian Ciolos emlékeztetett: a búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel a védett szellemi örökség listájára. Kormányzása idején csupán annyi történt, hogy az UNESCO illetékes bizottsága elbírálta a felterjesztést, hiányosságokat fedezett fel a pályázatban, és kérte, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Nyomatékosította, hogy a Csíksomlyó-dossziét nem a kormánya vonta vissza, hanem az UNESCO bizottsága dobta vissza további információkat kérve. Megjegyezte: ilyen esetekben a felterjesztő országnak három év áll rendelkezésére a dosszié kiegészítésére.

"A halasztás 2016-ban történt. Azóta eltelt két év, és nem történt semmi. Vajon az RMDSZ-es barátaim sorban álltak Dragnea úrnál (a kormányzó szociáldemokrata párt elnökénél) követelve a pályázat kiegészítését? Nem, sokkal könnyebb megvárni, hogy Ciolos sajtótájékoztatót tartson, és azt mondani, hogy ő a hibás" – idézte a volt kormányfőt a Székelyhon portál.

Dacian Ciolos kijelentette: felelősséget vállal miniszterelnökként meghozott minden döntéséért, de az RMDSZ-től is elvárja, hogy vállaljon felelősséget azokért a dolgokért, amelyeket tett, és azokért is, amelyeket elmulasztott megtenni.

Dacian Ciolos idén bejegyzett pártjának szeptember végén 10,1 százalékos támogatottságot mért az IMAS közvélemény-kutató intézet.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat