HunHír.info

2018. Magvető hava 21. nap, Bise napja.

A Facebook és az emberi személyiség

2018. szeptember 28. 13:36
Gundy Sarolta - Hunhír.info

07_megfigyeles_es_memoria.jpgÍrom a posztot, alkotom (szó szerint) a véleményemet. Nem hajt a tatár, rövid a tér, ezért lényegre törően kell fogalmazni, mert az emberek nem szeretnek hosszú dolgokat olvasni. Leginkább magányos emberek közlekedési tere a Facebook, olyan belső hangok kivetülése, amire vagy jön valami megjegyzés, vagy nem, de mindig ott a remény, hogy hátha valaki hozzászól. Néhány ismerős udvariasságból meg is teszi. Mások –mint később kiderül- csak kukkolnak. Aztán vannak, akik egyetlen szóba belekapaszkodnak és elindul a szólavina. Vérmérséklettől függően vetítünk ki aztán gondolatokat, vagy szívhez szólókat, érzelmeseket, vagy dühöngőket, vagy hajrázókat, vagy fújolókat.

Valaki azt mondta, hogy FALS képet ad a FB önmagunkról is meg másoknak rólunk és másokról másoknak is. Mert jó színben akarunk feltűnni, okosnak, finomnak, szépnek akarunk látszani. Volt is olyan „társaság” ahol egy kissé más hangot, egy kis egyéniséget próbáltam becsempészni a közös „levelezésbe”, de a vége az lett, hogy a stílusom nekik nem tetszett „nagyképűnek” sőt „skizofrénnek” (sic!) tűnt, holott kizárólag magamat adtam.. Nos, attól fogva nem is nagyon járok közösségi oldalakra, hiszen maga a FB tényleg nem ad reális önképet (önsajnálat, kisebbségi érzés, vagy éppen túlértékelés) vagy portrét (kedves, aranyos, helyes, okos, szeretetre méltó, jókat ír, stb). Még csendéletet sem fest, mert iszonyú indulatokat képes gerjeszteni.
Ezért aztán igyekszem inkább csak a személyes ismeretségekre reagálni, azok közül is inkább a közelibb ismerőseimére. A klaviatúrán ejtett ujjgyakorlatok ugyanis nem tudják követni mindig az azonnali lelkiállapotot, így vagy túl dagályos, vagy egyszerűen távirati lesz a társalgás, tehát valóban sérül a személyiség kiismerése. De ez nem tragédia, meg kell tanulni lapozni és nem rugózni egypár FB-év után.

Vo de mi van akkor, amikor a személyiség megítélése a legközelebbi barátok között, a jól ismert kollégák között, ne adj Isten a szülő-gyerek, a testvér-testvér kapcsolatban szintén a virtuális és nem a fizikai/lelki/tapasztalati, több éves és igazi személyes kivetülésekből merít? Amikor nincs idő már többé a hangos beszédre, a látott testbeszédre, amikor MÁR NINCS vágyakozás, és NINCS idő a fizikai együtt gondolkodás, kérdések, válaszok, a reagálás megismerésére?

Fránya Facebook. Hát nem belepiszkít ebbe is?
Ettől függetlenül: jó magányt oldó dolog a FB. Ám nem árt a fizikai/lelki/tapasztalati történések alapján az igazi személyiségről ÍTÉLKEZNI! De erre törekedni is kell, ha érdekel a másik fél lelki moccanása.
Emberek! Ne feledjük a gesztusokat, hiszen annyi mindenről –mennyivel többről- a SZEMÉLYISÉGRŐL (a szeretetről, háláról, netán megvetéstől, gúnyról?) beszélnek azok.


Gundy Sarolta - facebook

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat