HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Csak összefogással őrizhető meg a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

2018. szeptember 08. 14:43
Hunhír.info

vereckei-hago-karpatia.jpgCsak összefogással őrizhető meg a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján, mert az ukrán hatalom a most kezdődő tanévben megpróbálja majd "leszalámizni" a magyar tannyelvű iskolákat - jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke a nyugat-ukrajnai megye magyar oktatási nyelvű iskoláinak központi tanévnyitó rendezvényén szombaton Beregszászon.

Menedék - Pálfi

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott ünnepségen Orosz Ildikó hangsúlyozta, hogy rendkívül küzdelmes évet tudhat maga mögött a helyi magyar pedagógus-társadalom, miután az ukrán parlament egy évvel ezelőtt elfogadta a nemzetiségek oktatási jogait súlyosan sértő új tanügyi törvényt, amely bevezetése után csak az elemi iskolában engedélyezi majd a kisebbségek anyanyelvén történő oktatást.
Hozzátette, annak ellenére, hogy az oktatási tárca nem teljesítette a kárpátaljai magyar iskolák végzősei számára kilátásba helyezett könnyítésekre vonatkozó ígéreteit, a magyar tanintézetekben végzettek jól teljesítettek az emelt szintű ukrán érettségi vizsgán.

Nehezményezte, hogy az ukrán tanügyi hatóságok az oktatási rendszer reformjára hivatkozva igyekeznek mindent elkövetni a magyar nyelv és identitásőrző tantárgyak kiszorítására az oktatásból. Ennek tükrében Orosz Ildikó jelentős győzelemként értékelte, hogy a KMPSZ-nek sikerült hivatalosan engedélyeztetni magyarországi ábécésköny és hozzá tartozó munkafüzetek használatát a kárpátaljai magyar iskolák első osztályaiban.

A szakember biztatónak nevezte, hogy idén sem csökkent a magyar iskolákba beiskolázott tanulók száma, így több mint kétezer elsős kezdi el az új tanévet Kárpátalján. Szerinte az is jó jel, hogy az elmúlt évek 100-120 fős tanárhiányával szemben a mostani tanév kezdetén csak 39 pedagógus hiányzik a magyar iskolákból, és közülük nyolc ukrán nyelvtanár, ami jól mutatja - mondta -, hogy a hangzatos szólamok ellenére az ukrán állam nem tesz meg mindent az államnyelv megfelelő szintű oktatásáért.

Orosz Ildikó kiemelte, a most kezdődő tanév vízválasztó lesz a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban, mert az ukrán hatóságok megpróbálják majd - és ennek már vannak jelei - különböző módszerekkel "leszalámizni" a magyar iskolákat a most tanúsított egységük megbontása érdekében, hogy azután elukránosíthassák őket.

Ezért csak összefogással őrizhető meg a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján - mutatott rá, a várható nyomással szembeni kitartásra szólítva fel az iskolák igazgatóit.

A KMPSZ elnöke köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar kormánynak azért az óriási támogatásért, amit az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarságnak nyújtott anyanyelvű oktatási rendszerének megőrzése, intézményeinek fenntartása, korszerűsítése és bővítése érdekében.

Köszöntőjében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője hangsúlyozta, "a kárpátaljai magyar oktatás él és élni akar."

Vázolta az elmúlt egy évben a többi között Brüsszelben, Párizsban, Washingtonban folytatott tárgyalásait, ahol a jogsértő új ukrán oktatási törvény tarthatatlanságára igyekezett felhívni a nyugati hatalmak figyelmét. Emlékeztetett arra, milyen magyarellenes hecckampány folyt és folyik a központi ukrán médiában, amelynek következtében a KMKSZ-székház elleni terrortámadásokig fajultak a dolgok.

"De mi nem engedjük megfélemlíteni magunkat, tovább folytatjuk küzdelmünket a jogainkért" - fűzte hozzá.

A KMKSZ elnöke szégyenteljesnek nevezte, hogy a most elindult oktatási reformra fordított hatalmas összegek ellenére tankönyvek nélkül kezdték el a tanévet az iskolák első osztályai Ukrajnában. Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar oktatási rendszernek nyújtott támogatásért, amelynek köszönhetően a többi között sikerült civilizált körülmények megteremtésével felszámolni a számos iskolára jellemző "afrikai állapotokat".

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok Indiában - 3. bővített kiadás - Aradi ÉvaA hunok Indiában - 3. bővített kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 950 Ft
Internetes ár: 2 508 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hódító Iszlám és a terror - Földi PálA hódító Iszlám és a terror
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat