HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

Határvadászok emléktúrájára hívnak a székelyek

2018. augusztus 11. 08:36
Hunhír.info

sosmezo-250-.jpgA 32-es határvadászok emléktúráját idén is megszervezi az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület. Augusztus 10–19. között a harcok számos helyszínét járják be az érdeklődők, hozzáértő idegenvezetők segítségével elevenítve fel a történelmet.

Menedék - Bayer

A programok első helyszíne Gyergyóremete, ahonnan személyautókkal jutnak el a megemlékezők Szalárdra szombaton, augusztus 11-én 10 órára. Innen indul a Kereszthegy emléktúra az Árpád-vonal szalárdi erődjébe. A túra hossza 6 kilométer, 500 méteres szintkülönbséggel, vezetője pedig Nagy József történész lesz.

„A m. kir. 21/6. határvadász erődszázad a Maros-völgyének szűkületében vette fel a harcot a Gyergyóból visszavonuló csapatokkal megerősítve 1944. szeptember utolsó napjaiban a támadó szovjet csapatokkal szemben. A küzdelem nemcsak a völgyzár körletében zajlott, hanem a környező hegyekben is október 8-ig, amikor a Janzer Kornél százados vezette alakulat éjszaka kitört az erődből, és visszavonult a Mezőség irányába. A szalárdi erőd volt Székelyföld védelmének utolsó támpontja 1944 őszén, az innen és a Görgény-völgyéből visszavonuló magyar–német csapatok a Tisza vonalán vették fel újra a harcot. A sziklás terepen kiépített erőd látványokban gazdag, hiszen kötöző alagúttól a betonbunkerekig sok második világháborús emlékhely tekinthető meg.

A mai Szalárdtelep falu északi oldalán magasodnak a Szerecsen sziklák, melyek az erőd területére esnek. Szalárdtelep 550 m-en fekszik, Szerecsen-sziklák felett magasodik a Szerecsen-tető (1043 m) a maximum magasság, ameddig felmegyünk a túra alatt. A tetőről gyönyörű kilátás nyílik a Görgényi- és a Kelemen-havasok között kanyargó Maros folyóra – olvasható Nagy József ajánlójában.

Augusztus 12-én, vasárnap 10 órakor megemlékezést tartanak a Hősök parcellájánál, a gyergyóremetei temetőben. Innen indul lovaskocsis kirándulás a Kecskekőre. Kovászna megyében, Katrosán augusztus 13-án tartják a 24-es határvadászok emléktúráját több túravezetővel. Jelen lesz: Nagy József történész, Szima Csaba helytörténész, 24. székely határvadász hagyományőrző és Kovács Lehel, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke. „A kézdivásárhelyi m. kir. 24. székely honvéd határvadász-zászlóalj a második világháború végén, 1944 őszén az Ojtozi-szorost és a környező magaslatokat védte. Túránk a m. kir. 24/2. erődszázad Katrosai völgyzárának maradványaihoz és a Kászonjakabfalva melletti Nyírponk 1051 magaslatra vezet. A 24. határvadász géppuskásszázad egyik szakasza, Mező Ferenc tartalékos zászlós parancsnoksága alatt 1944. szeptember 2-án feltartóztatta a többszörös túlerővel támadó szovjet csapatokat, melynek következtében Mező zászlós hősi halált halt, és posztumusz kitüntették a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel hőstettéért. A túra után sétát teszünk a kászoni falvakban, és megnézzük a helyi tájházat. A kászoni falvak, a maguk elzártságukban azon székelyföldi vidékekhez tartoznak, melyek leghitelesebben őrzik a hagyományos építészeti örökséget” – írja Nagy József, remetei történész.

A keddi program Kézdivásárhelyen folytatódik, meglátogatják a református temetőben Mező Ferenc sírját, a 24-es határvadászok történelmi laktanyáját. Ojtoztelepre és Sósmezőre, az Ojtozi-szorosba utaznak, ahol a 24. határvadász-zászlóalj harcait vívta 1944 őszén, Pozsonyi Attila alezredes vezetésével. „1944. augusztus 28-án az első szovjet támadás a zászlóalj 4. számú tisztiőrsét érte Sósmezőnél, ahol Cseh György főhadnagy és katonái, mintegy 70 fő, egyetlen személy kivételével hősi halált haltak. Ezen a napon emlékezünk meg a m. kir. soproni 18-as honvéd gyalogezred 1917-ben vívott harcairól” – áll az ajánlóban.

Augusztus 15-én a Bratocsa-hágó lesz a helyszín, túra indul a Csukás-hegységbe Kovács Lehel, az EKE elnökének túravezetésével. Augusztus 16-án Szászhermányban, majd Brassóban ismerkednek Barcaság nevezetességeivel. Augusztus 17-én a Gyimesekben emlékeznek, 14 órakor szentmisét celebrál Berszán Lajos lelkipásztor az Ugra-tetőn, Sebő hadnagy keresztjénél. Megkoszorúzzák Gyimesközéplokon Kövendy Ferenc zászlós és bajtársai keresztjét, ily módon emlékezve a I. világháború áldozataira.

Augusztus 18-án sorra kerül kilencedik alkalommal a 32-es határvadászok útja elnevezésű emléktúra. Regisztráció 8 órától Hidegségben, a Fatányéros panziónál. A szervezők leírása szerint „innen 9 órakor indulunk Csíkszentdomokosra. Utunk során megemlékezést tartunk a Kondra-kereszt szomszédságában álló, a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékét őrző keresztnél. Csíkszentdomokoson ünnepi köszöntő és műsor várja a túrázókat, majd egy tál meleg étel mellett pihenhetünk.

A rendezvényeken, túrákon bárki részt vehet.

székelyhon.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ébredés az Ötödik dimenzióban - Maureen J. St. GermainÉbredés az Ötödik dimenzióban
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára - Raffay ErnőTrianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 13 999 Ft
18% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat