HunHír.info

2018. Enyészet hava 19. nap, Timur napja.

A román titkosszolgálat állhat az erdélyi terrorper mögött

2018. július 27. 18:14
Hunhír.info

Beke-Istvan-Attila-250.jpgÚj fejlemény Romániában, terrorvád-ügyben – egy fokozottan védett börtönbe viszik át azt a két magyart, akit terrorizmus miatt ítéltek öt-öt év börtönre. Az új cellájuk Románia déli részén lesz, így a rokonok nehezebben tudják majd látogatni őket, ráadásul abba a román börtönbe kerülnek majd, ahová a legveszélyesebb bűnözőket is tenni szokták. A lépés ellen sokan tiltakoznak Erdélyben.

A dél-romániai Margineniben működő, fokozottan védett börtönbe viszik át a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi szervezetének vezetőjét — jelentette be a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Beke Csilla, Beke István felesége.

Koncepciós per zajlik az 21. század Európai Uniójában

Csóti György, a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója az M1-en elmondta: az indoklás szerint azért szállítják őket magánzárkába, illetve távol Erdélytől, hogy a cellatársak ne verjék meg őket, mint Románia fő ellenségeit.

„Mindent megteszünk a nagypolitika szintjén, valamint a jogvédelem területén is, hogy ez ne következzen be, sőt, arra törekszünk, hogy szabadlábra helyezzék Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, vagy legalább házi őrizetbe helyezzék őket addig, amíg valamennyi jogorvoslati lehetőséget ki nem használunk” – közölte Csóti György.

„Ez egy elképesztő koncepciós per a 21. század Európai Uniójában, ami Ceausescu szellemét idézi” – jelentette ki.


Alapvető emberi jogokat sértett a bíróság

A román titkosszolgálat állhat az akció mögött, amelynek célja megfélemlíteni az erdélyi magyarságot, éppen a centenáriumi évben, hogy ne beszéljenek autonómiáról, valamint kisebbségi jogokról – hangsúlyozta Csóti György.

A két fiatalembert az összetákolt vádak alól első fokon a román bíróság felmentette, azonban másodfokon megváltoztatták a vádpontot. Első fokon felmentették őket az alkotmányos rend megdöntése vádpont alól, másodfokon viszont már terrorizmussal vádolták a két magyart – fejtette ki Csóti György.

Úgy hozták az öt-öt éves börtönbüntetésről szóló ítéletet, hogy nem adtak szót a védelemnek, a védelem nem tudott beterjeszteni semmit az ügyben. A Kisebbségi Jogvédő Intézet éppen ezért megbízta Grád András nemzetközi jogászt Budapesten, aki a megbízás alapján beadványt tesz a lépés ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – mondta.

Alapvető emberi jogokat sértett másodfokon a román bíróság azáltal, hogy nem adott szót a védelemnek – hangsúlyozta Csóti György az erdélyi Tusnádfürdőn.

Bűnbaknak szemelték ki őket

Tőkés László európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádióban elmondta: keserű szívvel követjük a két fiatalember sorsát, és mély együttérzéssel viseltetünk irántuk.

Az ügy a magyarellenesség, valamint a megfélemlítés eszközéül szolgál, bűnbaknak szemelték ki Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt, ez szokványos módszere a hatalomnak – hangsúlyozta.

A Székelyföldnek, illetve az autonómiatörekvéseknek szóló üzenet a székely szabadság eltiprására irányul. Románia azt üzeni: „egy pillanatig se felejtsétek el erdélyi magyarok, székelyföldi székelyek, hogy továbbra is érvényben van a nagy-román nemzetstratégia” – vélekedett Tőkés László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat