HunHír.info

2018. Újkenyér hava 16. nap, Estilla napja.

Jelentősen alábecsülték az Iszlám Államhoz csatlakozó nők és gyerekek számát

2018. július 25. 15:33
Hunhír.info

arab-nok250.jpgJelentősen alábecsülték az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozó és a Szíriából, illetve Irakból hazájukba visszatérő nők és kiskorúak számát brit kutatók kedden ismertetett jelentése szerint. A Kings College London egyetem szakértői úgy vélik, hogy hivatalos kormányzati adatok híján és a nők szerepének változását tekintve az Iszlám Államon belül, a hatóságok jelentősen alábecsülik a veszélyt, amelyet a visszatérő nők jelentenek.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A világhírű egyetem radikalizálódás tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi központja (ICSR) szerint a közelmúltban a nők aktív részesei voltak terrorista cselekedetekben szerte a világon.

Az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában 2013 áprilisa és 2018 júniusa között csatlakozó 41 490 külföldi állampolgár közül 4761 – 13 százalék – volt nő, további 4640 – 12 százalék – pedig kiskorú.

Nagy-Britanniából 850-en csatlakoztak a terrorszervezethez Irakban és Szíriában, köztük 145 nő és 50 gyerek. A szigetországba visszatérő 425 ember közül csak két esetben erősítették meg, hogy nőkről és négy esetben, hogy kiskorúakról van szó. A kutatók szerint ez jelentősen eltérhet a valós számtól, hivatalos adat azonban nem áll rendelkezésre.

„Nincs információ a nemek és a kor szerinti megoszlásról” – jegyezték meg a kutatók, hozzátéve azonban, hogy a Szíriába és Irakba menő brit állampolgárok 23 százaléka nő és kiskorú volt.

A szakértők úgy vélik, néhány nő különösen nagy biztonsági kockázatot jelent tekintettel a kiképzésre, amelyet az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kaptak, és arra, hogy ezeket a képességeiket máshol és másoknak, például a gyerekeiknek átadva is kamatoztathatják.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a terrorszervezeten belül átalakulhatott a nők szerepe a harcokban, és bővültek azok a lehetőségek, amelyekben fegyvert ragadhatnak. Megfigyeléseik szerint nők is kiveszik részüket az Iszlám Államhoz köthető – általa szervezett vagy ihletett – cselekményekből, többek között Franciaországban, Marokkóban, Kenyában, Indonéziában és az Egyesült Államokban.

Ez szintén arra utal, hogy a nőket is potenciális veszélyforrásként kell számon tartani – mutattak rá, három formáját említve a nők részvételének: a tisztán nőkből álló terrorista sejteket, a családi terrorista sejteket és az egyedül tevékenykedő terroristanőket.

A központ megállapította: a nők szerepe messze túlmutat a „dzsihád aráinak” szerepén. Aktívak voltak más nők beszervezésében, a propaganda terjesztésében és az adományok gyűjtésében az Iszlám Állam számára.

A terrorista szervezet által Irakban és Szíriában uralt területeken kialakított úgynevezett kalifátus 2017-es bukása után sok nő státusza ismeretlen – figyelmeztettek a kutatók.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat