HunHír.info

2018. Enyészet hava 15. nap, Nyilas napja.

Izrael visszautasította az oroszok ajánlatát

2018. július 24. 19:39
Hunhír.info

Izrael elutasította az orosz javaslatot, miszerint az iráni erőket Szíriában 100 kilométerre vonnák vissza Izrael által megszállt Golán-fennsík határától, nyilatkozta egy magas rangú izraeli tisztviselő hétfőn, néhány perccel az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov és Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozója után Jeruzsálemben.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Izrael ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy Irán ne vethesse meg a lábát katonailag Szíriában, hangsúlyozta a tisztviselő. Izrael arra törekszik továbbá, hogy minden hosszú hatótávolságú rakétát távolítsanak el a háború sújtotta országból, és minden precíziós rakétát előállító üzem kerüljön bezárásra.

Tel-Aviv megkérte Moszkvát, hogy biztosítsa a fent említett fegyvereket védő összes légvédelmi rendszer kivonását Szíriából. Végül Izrael kérte a Szíria és Libanon közötti, valamint a Szíria és Irak közötti határátkelőhelyek lezárását az iráni fegyverek Szíriába történő csempészésének megakadályozására.

“Ez egy nagyon fontos találkozó volt egy jelentős időszakban, amely során térképeket bemutatva és hírszerzési információkat megosztva mélyen belementünk a részletekbe, és részletesen kifejtettük irányelvünket,” – mondta a magas rangú tisztviselő az izraeli újságíróknak, az anonimitás feltételei mellett.

A kétórás találkozón Netanjahun és Lavrovon kívül jelen volt Avigdor Liberman védelmi miniszter, Meir Ben-Shabbat nemzeti biztonsági tanácsadó és az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot, valamint az orosz hadsereg vezetője, Valery Gerasimov és más vezető tisztviselők.

“A köztünk lévő kapcsolat rendkívül fontos, és létezik, ahogyan azt láthatták a közvetlen találkozókon köztem és [Vlagyimir] Putyin elnök között és tisztviselőink között,” – mondta Netanjahu az ülés kezdetén.

Hozzátéve, hogy nagyra becsüli Putyin és Donald Trump amerikai elnök múlt héten Helsinkiben tett észrevételeit, amikor mindkét vezető megfogadta, hogy figyelembe veszik Izrael biztonsági aggályait Szíria jövőjének megvitatása során.

Oroszország elkötelezett egy biztonsági öv létrehozásában mintegy 100 km-re Izrael északi határától, mondta a magas rangú izraeli tisztviselő hétfőn este, hangsúlyozva, hogy Jeruzsálem örömmel venné, ha első lépésként ez megtörténne, bár továbbra is fellép az iráni jelenlét megszilárdítása ellen bárhol máshol Szíriában.

Mindaddig, amíg az iráni erőknek megvan a lehetőségük arra, hogy hosszú hatótávolságú rakétákat lőjenek ki izraeli célpontokra, még akkor is, ha az Oroszország által javasolt ütköző zónán kívül állomásoznak, az izraeli légierő közbe fog avatkozni az izraeli állampolgárok védelme érdekében.

Az orosz “törekvés” egy 100 kilométeres zóna létrehozására, amelyben sem az iráni erők, sem a Teherán által támogatott milíciák nincsenek jelen, Izrael számára nem elegendő, folytatta a tisztviselő. “Irán Szíriát egy második Libanonná akarja változtatni. És eltökélt szándékunk, hogy ezt megakadályozzuk.”

Arra a kérdésre, hogy az orosz tisztviselők hogyan reagáltak az izraeli követelésekre, a magas rangú tisztviselő azt mondta: “Nagy figyelemmel hallgattak minket. Tisztában vannak a követeléseinkkel, de ma sok részletes információt kaptak.”

A tisztviselő hozzátette, hogy Izrael eddig nem ismertetett hírszerzési információkat osztott meg az oroszokkal.

Újkelet

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat