HunHír.info

2018. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Az idő Kadhafit igazolja: Olasz-líbiai közeledés

2018. július 09. 08:19
Hunhír.info

kadhafi_resize.jpgOlaszország és Líbia feléleszti 2008-ban kötött barátsági szerződését – erről állapodott meg a hétvégén az észak-afrikai ország fővárosába, Tripoliba látogató Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter az őt fogadó kollégájával, Mohamed Taha Szialával – írja a Magyar Idők.

Ahogyan a Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető által tíz évvel ezelőtt megkötött egyezmény, úgy a mostani megállapodás is ugyanazt a célt szolgálja: megállítani az Észak-Afrikából Olaszország felé irányuló illegális bevándorlást.

Annak idején 5 milliárd dolláros befektetési csomagot ajánlott Róma Tripolinak, Berlusconi pedig bocsánatot kért azokért az atrocitásokért, amelyeket Olaszország gyarmattartóként követett el Líbiában 1911 és 1942 között.

Kadhafi egy évvel később háromszáz tagú delegáció élén utazott Rómába, ezzel is jelezve a kétoldalú kapcsolatokban bekövetkezett változást. Az ezredes akkoriban a nyugati világ kegyeltje volt, országában ugyanis stabilitás uralkodott. Az emberi jogok megsértéséről szóló jelentések azonban nem aggasztották a nyugati vezetőket, csupán a líbiai gáz- és olajtartalékok sorsa foglalkoztatta őket.

Kadhafi a 2011-es arab tavasz idején lett kegyvesztett, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közreműködésével meg is puccsolták, az ország káoszba süllyedt. Most az elismert tripoli kormány mellett Líbiának másik kormánya is van, amely tobruki székhellyel az ország keleti felét tartja irányítása alatt.

A tripoli kormánnyal egyre intenzívebb tárgyalásokat folytat az egy hónappal ezelőtt hivatalba lépett római kabinet az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. A hétvégén a tárgyaló miniszterek nem tettek említést arról, hogy a barátsági szerződés felélesztése pontosan miről szól, Enzo Moavero Milanesi az AFP hírügynökség szerint csupán annyit mondott:

„Minden feltétel adott, hogy együttműködjünk Líbia biztonságának és egységének megteremtéséért.”

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a napokban arra szólította fel az ENSZ-t, hogy oldja fel a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargót, hiszen a tripoli kormánynak szüksége van minden eszközre, hogy fel tudja venni a harcot az embargót figyelmen kívül hagyó ember- és fegyvercsempészekkel.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud Líbiában. Az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex adatai szerint azonban az Európába tartó emberek már pár hónapja Nigernél nem Líbia, hanem inkább Marokkó felé veszik az irányt.

A migrációs útvonalak alakulása szempontjából jelenleg Spanyolország ad leginkább okot az aggodalomra – mondta Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője a Welt am Sonntag német lapnak. Júniusban mintegy 6000 ember kelt át a Földközi-tengeren Spanyolországba, „és ha a számok ugyanúgy emelkednek tovább, mint most, akkor ez az útvonal válik majd a legjelentősebbé” – magyarázta Leggeri.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat