HunHír.info

2018. Magvető hava 21. nap, Bise napja.

Trump vörös vonala

2018. július 08. 09:32
Hunhír.info

donald-trump-250.jpgDonald Trump szinte már minden nemzetközi szervezetbe belecsípett. Kampánya alatt a NATO-val kezdte, s most újra pedzegeti a témát. Tény, hogy talán emiatt is történelmi csúcsokat döntöget a NATO-tagállamok pénzügyi kötelezettségeinek teljesítése, vagyis az a bizonyos 2 százalékos befizetés a nemzeti költségvetésekből most kerül – hosszú idő után – először elérhető közelségbe.

Kérdés, hogy csak addig lesz-e agresszív a retorikája az amerikai elnöknek, amíg a saját érzése szerint elrendezi a dolgokat, vagy őszintén nem szívleli a nemzetközi rendszer oszlopait jelentő szervezeteket – nos, ezen a dilemmán őrlődik jelenleg minden stratégiai partnere.

Frissen kiszivárgott dokumentumok szerint a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályainak Amerika általi felrúgására is készen van már egy jogszabály-tervezet, amely személyesen az ő kérésére készült. A WTO, az ENSZ, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenti a második világháború utáni nyugati békerendszer nemzetközi platformját. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából kivonult az USA, a világszervezetbe befizetendő tagdíjának felfüggesztésével is fenyegetőzött már.

Trump kilépett a klímaegyezményből, amely az első valós sokkot jelentette európai partnereinek. A hosszú évek izzadságos munkájával fejlődő és fejlett országokat egy tető alá hozó egyezmény végső soron az emberiség jövőjéről szól. Ehelyett az USA a palagáz-kitermelésére koncentrál, és egyhamar nem engedi el a környezetszennyező fosszilis energiahordozókat.

Trump legutóbbi megjegyzései, amikor Emmanuel Macron francia elnököt arra biztatta, hogy lépjen ki az Európai Unióból; majd később, amikor az EU-t Kínához hasonlította, azt mutatják, nem feltétlenül puszta retorikáról van szó.

A Fehér Ház tanácsadói azt mondják, az USA eddig túlságosan kesztyűs kézzel bánt a világ országaival, és diplomatikusan fogalmazta meg aggályait. Trump szerint mindenki az USA előnyeiből akart markolni, a megfelelő fizetség nélkül.

A hatalmi körforgás nemzetközi elmélete szerint a hanyatló világhatalmak válnak agresszívvá. A másik oldalról ezt az okozza, hogy az elmélet feltételezése szerint egyre több a potyautas a nemzetközi rendszerben, és ennek költségeit – a relatív béke fenntartását, a kereskedelmi útvonalak biztosítását – a nagyhatalom állja. Ha ezt megelégeli, beindul az ördögi kör: a nagyhatalom kevesebb szolgáltatásért nagyobb árat kér, míg a szövetségesei ezt negatívan élik meg, és elfordulnak tőle; az ellenfelei pedig lehetőséget látnak ebben a helyzetben.

Az egészen biztos, hogy egy tökéletlen, de kiismert és bejáratott nemzetközi rend, a nyugati dominanciára épülő posztháborús rendszer nehezen bírja a mostani nyomást. Sem Pekingtől, sem Moszkvától, de már a trumpi Washingtontól sem könnyű a továbblépés. A kibertér még átláthatatlanabbá rendezte a viszonyokat. A társadalmi kettészakadás – ha úgy tetszik, leszakadása egy jelentős rétegnek – pedig a politikai színtérre hozta a populista, rövid távú szemlélettel bíró erőket.

Ezek kombinációja az, amely most robbanásveszélyes elegyet alkot a nemzetközi politikában, és nem tudhatjuk, pontosan hol és mikor szakad el a fonál. Ferenc Ferdinánd meggyilkolásánál és a náci Németországgal való egyezkedésnél se tudták, hogy pontosan mikor is lépték át azt a bizonyos vörös vonalat. Lehet, hogy már mi is átléptünk rajta?

ujszo.com

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat