HunHír.info

2018. Magvető hava 16. nap, Kedves napja.

Újabb Árpád-kori leletekre bukkantak Békéscsaba közelében

2018. június 14. 19:30
Hunhír.info

Az M44-es út építése során nemrégiben a Békéscsabától nem messze található Kamut község határában kerültek elő újabb Árpád-kori emlékek. Jelenleg mintegy másfél kilométeres szakaszon zajlik a feltárás. Az egyik legkülönlegesebb lelet egy szinte teljesen épen megmaradt lómaradvány

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Javában zajlik az M44-es út építése, amelynek során különböző korokból kerülnek elő tárgyak. 2017-ben Szarvas közelében avar leletanyagra bukkantak, míg idén májusban az ezer lelkes Kamut község közelében főként Árpád-kori emlékeket találtak a leendő útpálya helyén folyó feltáráson, amit a Budavári Kft. koordinál.

Nagy Dániel Sándor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze az Ng.hu portálnak számolt be arról, hogy tavaly őskori, szarmata, avar és Árpád-kori cserepeket találtak egy terepbejárás során. Az ősz folyamán ezt egy próbaásatás követte, amely során egy 11-12. századra keltezhető, Árpád-kori falut tártak fel a szakemberek.

De előkerült még egy szarmata női sír is, amit már megbolygattak. De ennek ellenére is rengeteg gyöngy maradt a nyughelyen, ezüst- és bronzkarikákat is találtak.

Mindezek mellett állatmaradványokat is feltártak a régészek. Arra kérdésre, hogy ezek az állatok miért kerültek a kútba, csak azt követően tudják majd megadni a választ a múzeum munkatársai, hogyha lefolytatták az ásatást követő tudományos munkát. A feltételezések szerint a szintén megtalált félbevágott eb csontváza pogány rítusra utalhat.

Nagy Dániel Mihály elmondta, hogy a feltárt tárgyak a múzeum külső raktárába kerülnek, ahol restaurálják őket, ezt követően következik a leltározás és feldolgozás. A Munkácsy Mihály Múzeum régésze a 2018-as próbaásatások alapján jó leletsűrűségre számít. Reméli, hogy végre házakat is sikerül feltárniuk. De azt sem tartja kizártnak, hogy rálelnek arra a szarmata temetőre, aminek az egyik sírját már megtalálták.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat