HunHír.info

2018. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

A Kreml elítéli az újságíró-gyilkosságot

2018. május 30. 16:20
Hunhír.info

A Kreml határozottan elítéli Arkagyij Babcsenko orosz újságíró Kijevben történt meggyilkolását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán Moszkvában.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Peszkov szerint Oroszország arra számít, hogy az ügyben "valódi és nem látszatnyomozás folyik majd", amely kideríti majd, hogy ki áll a merénylet mögött. A szóvivő kifejezte a Kreml együttérzését az áldozat családjának.

Az elnöki szóvivő megengedhetetlennek nevezte és "nagyon kemény nemzetközi reagálást" sürgetett arra, hogy Ukrajnában "sok újságíró életét veszti, kiutasítják őket az országból és újságírói tevékenységük miatt börtönbe vetik őket".

Peszkov a "cinizmus csúcsának" és ruszofób megnyilvánulásnak minősítette, hogy Kijev Oroszországot vádolta meg Babcsenko meggyilkolásával. Szergej Lavrov ugyancsak "az ukrán hatóságok ruszofób politikája újabb megnyilvánulásának" és "nagyon szomorú divat" részének nevezte, hogy Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök az orosz titkosszolgálatokat gyanúsította meg a merénylet elkövetésével.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója "ostobaságnak" nevezte a Moszkvával szemben megfogalmazott ukrán vádakat és kijelentette, hogy a Babcsenko-gyilkosság ugyanolyan "provokáció", mint amilyen a Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen elkövetett merénylet volt.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának (Szövetségi Tanács) elnöke közölte, hogy Oroszország kész segítséget nyújtani Babcsenko családjának.

"Akármilyen politikai álláspontot képviselt is, akárhogy is viszonyult Oroszországhoz, de ő olyan ember, aki annak idején harcolt érte. Olyan ember, akinek hat gyereke maradt és Oroszország kész segítséget és támogatást nyújtani családjának" - mondta Matvijenko.

A házelnök szerint "várható" volt, hogy az ügyben Kijev Moszkvát fogja hibáztatni, és szintén úgy vélekedett, hogy a gyilkosságot a Szkripal ügyben aratott "ruszofób dicsőség" ihlethette.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a Babcsenko-gyilkosság ügyében vizsgálatot indított, valamint egyúttal jogsegély-kérelemmel fordul Ukrajnához és felajánlja segítségét a bűnügy "objektív" felderítéséhez. Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője hozzáfűzte, hogy az ukrán hatóságok mindeddig nem találták meg a szintén Kijevben megölt Pavel Seremet és Gyenyisz Voronyenkov gyilkosait.

Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kedd este kijevi lakásának bejárata előtt ölték meg, három hátulról leadott lövéssel. Az elkövető feltehetően a lépcsőházban várta. A mentőket az újságíró otthon tartózkodó felesége hívta ki, de Babcsenko a kórházba szállítás közben belehalt sebesüléseibe.

A 41 éves áldozat korábban a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap és több más moszkvai sajtóorgánum haditudósítójaként dolgozott. Az UNIAN hírügynökség és orosz független sajtóforrások szerint Babcsenko Vlagyimir Putyin orosz elnök ádáz bírálója volt.

Elemzőként is ismertté vált, több könyvet írt, amelyeket 16 nyelvre fordítottak le, és 22 országban adtak ki. Számos rangos díjjal ismerték el tevékenységét, az angol PEN Club is kitüntette.

Tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött, mert fenyegetve érezte magát saját hazájában. Az ukrán nyomozóhatóságok nem zárják ki, hogy a gyilkosság az áldozat újságírói tevékenységével függ össze.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat