HunHír.info

2019. Ígéret hava 22. nap, Bogyó napja.

Idén sem maradhat zsidó napok nélkül Kárpátalja

2018. május 29. 19:01
Hunhír.info

A Határtalan Kultúra Program keretében tartják meg idén a 2. Kárpátaljai Zsidó Napokat június 7. és 10. között Beregszászon zenei és gasztronómiai programok széles választékával.

Menedek - Engdahl

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson kedden tartott sajtótájékoztatón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke elmondta: a múlt évben Beregszászon és Nagyszőlősön sikeresen elindított Kárpátaljai Zsidó Napok rendezvénysorozat nagy jelentőségű zsidó kulturális esemény, hiszen Magyarország kivételével Közép- és Kelet-Európában sehol - beleértve Kárpátalját - nincs jelentős zsidó közösség.

Az a tény, hogy Magyarországon él egy százezres zsidó közösség, nagy lehetőség, és egyben nagy felelősség is, amelynek a felismerése folytán a Mazsihisz már évek óta igyekszik kapcsolatokat kiépíteni azokkal a szomszédos területekkel, ahol magyar ajkú zsidók élnek, és ennek a kapcsolatépítésnek fontos részét képezik a zsidó napok rendezvényei - tette hozzá Heisler András.

A Mazsihisz elnöke kiemelte: "fontos a kapcsolatépítés, mert ha ellátogatunk ezekhez a zsidó közösségekhez, azt látjuk, hogy a könyvespolcokon ugyanazok a könyvek - József Attila-, Ady-, Vörösmarty-, Petőfi-kötetek - vannak, mint nálunk, s ők ugyanúgy imádkoznak, ahogy mi imádkozunk". Szerinte ez a lelki közelség már önmagában indokolja, hogy ebbe a projektbe sok energiát fektessenek.

Másfelől a zsidó közösséget a sok üldöztetés, a történelmi hányattatások következtében zártság jellemzi, ami mind Magyarországon, mind a régióban így volt a szocialista rendszer idején is. Ezért is fontos, hogy bemutassák mind Magyarországon, mind a környező országokban a zsidókkal közösen és a zsidók által létrehozott értékeket akár a budapesti, kolozsvári és beregszászi zsidó kulturális rendezvényeken, mert ezzel az antiszemitizmus vagy rasszizmus ellen is tudnak tenni - mondta Heisler.

A Mazsihisz elnöke megköszönte a támogatást azoknak a szervezeteknek, amelyek hozzájárultak a 2. Kárpátaljai Zsidó Napok megszervezéséhez, külön kiemelve a magyar kormány és a beregszászi magyar konzulátus segítségét.

Deák Andrea, a Határtalan Kultúra Program főszervezője elmondta, hogy a rendezvénysorozat nyitónapján a beregszászi zsinagógában a Kolozsvárról érkező Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész héber nyelvű istenes énekeket, jiddis nyelvű kuplékat, 20. századi örökzöld szerzeményeket, musicalbetéteket és filmdalokat ad elő.

Június 8-án - nagysikerű tavalyi koncertje után ismét - fellép a beregszászi zsinagógában Nógrádi Gergely főkántor, aki ezúttal világslágereket, musicaldalokat és hagyományos zsidó dalokat ad elő Teszter Nelli zongorakíséretével.

Június 9-én a közönség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában délután a Drágakő - Klezmer meseoratórium felnőtteknek című zenés darabot, majd este Halleluja címmel Takács Nikolas fellépését tekintheti meg Pál Dénes közreműködésével.

A fesztivál zárónapján, június 10-én a város zsinagógájában Dallamok, ízek, emlékek címmel Komoróczy Ráhel Szonja egyetemi oktatóval, idegenvezetővel beszélget Togyeriska Erika, a kárpátaljai Shalom Alapítvány igazgatója a kárpátaljai zsidóság történetéről, kultúrájáról, emlékeiről, ízeiről és a jelen zarándokutak lehetőségeiről, zsidó ételek kóstolásával, helyi kóser borok ízlelgetésével és élőzenével egybekötve. A programot este Korcsolán Orsolya hegedűművész és barátai komolyzenei koncertje zárja.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Az Anunnakik impériuma - Jan Erik SigdellAz Anunnakik impériuma
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat