HunHír.info

2018. Magvető hava 20. nap, Iringó napja.

Afganisztán az ISIL újabb bázisa - De mi beengedjük a szegény afgánokat...

2018. május 27. 06:35
Hunhír.info

isil2-250.jpgMiután Szíriából és Irakból is hamarosan teljesen kiszorul, a terrorista szervezet új régiós központot keres. Az orosz csapatok kivonulása után, Moszkva figyelmeztette Washingtont: ne próbálkozzon Afganisztán "megtérítésével”. Az oroszok keserves tapasztalatok után győződtek meg arról, hogy nincs annyi fegyver és pénz, amely elég lenne az afganisztáni sikerhez.

Az amerikaiak viszont jobban hittek a fegyvereikben és a kiapadhatatlan forrásaikban, s nem hallgattak az orosz elemzők, szakértők intelmeire. Most kénytelenek szembenézni azzal, hogy az elmúlt évek katonai és politikai erőfeszítései ellenére a Közel-Keletről kiszorított Iszlám Állam (IS) éppen Afganisztánt választotta sorai rendezésére.

Oleg Sziromolotov, orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott exkluzív interjújában kijelentette, hogy az Iszlám Állam új globális terrorista bázist hoz létre Afganisztánban, ahonnan Közép-Ázsiát és Oroszországot is fenyegetheti, miután Szíriából és Irakból is hamarosan végleges kiszorítják.

Míg a terroristák tömegesen hagyják el ezeket az országokat, Afganisztánban összefognak a legkülönbözőbb terrorista csoportokkal, különösen a tálibokkal és az Al-Kaidával. Moszkvának tudomása van arról is, hogy az oroszul beszélő, afganisztáni és az észak-kaukázusi harcokat megjárt és máshonnan kiszorított terroristákat igyekeznek közös parancsnokság alatt egységbe fogni. Nangarhar afgán tartomány 12 terroristákat felkészítő tábora közül négy kizárólag orosz ajkúakat toboroz. Becslések szerint az Oroszországból származó harcosok az Iszlám Állam katonáinak nyolc százalékát teszik ki. Vezetőik nem is próbálják álcázni kitűzött céljukat, a közép-ázsiai államok, majd Oroszország területeinek megszerzését.

Az orosz külügyminiszter-helyettes egy nemzetközi konferencián megismételte, hogy különböző forrásokból származó értesülések szerint Afganisztánban az Iszlám Állam harcosainak száma elérheti akár a tízezret is. A felük az északi határnál összpontosul. Az itt berendezkedő terroristák anyagi hátterüket a Szíriában és Irakban már bevált módszerre építik: elfoglalják az aranybányákat, a nyersanyag-lelőhelyeket, s adókat és vámokat vetnek ki. Az IS-harcosok igyekeznek átvenni a táliboktól a Tádzsikisztánon, Üzbegisztánon, és Türkmenisztánon átvezető drogkereskedelem ellenőrzését, és már sikerült létrehozniuk Badahsán tartományban egy droglaboratórium-hálózatot.

A terroristák a történelem viharaiban, hol Oroszországtól, hol az Egyesült Államoktól kaptak katonai tanácsokat és modern fegyvereket. Köztudott, hogy az Al-Kaida elődjének tartott mudzsahedeket a szovjet hadsereg beavatkozása idején az amerikaiak még arra is kiképezték, hogyan álcázzák magukat az oroszokkal szemben, aztán a megszerzett tudásukat felhasználták az amerikaiakkal szemben is. Az amerikai geopolitikai érdekek, a gyors sikerek utáni vágy olykor elsőbbséget élvezett a terrorizmus elleni távlati gondolkodással szemben. Így alakulhatott ki az a lehetetlen helyzet, hogy gyakran ugyanazokkal a fegyverekkel lövik egymást az ellenfelek. A szövetségesek is gyakran helyet cseréltek, hol ezt, hol amazt szolgálták.

Egy tavalyi jelentés, amelyet az EU-s forrásokból működő Conflict Armament Research kutató-központ tett közzé „Az Iszlám Állam fegyverei” címmel, nem kevesebbet állít, mint hogy az Iszlám Állam harcosai kezébe elsősorban Kínából, Romániából, Oroszországból, Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából és a hajdani Kelet-Németországból származó fegyverek, elsősorban Kalasnyikov gépkarabély-másolatok kerültek, természetesen kerülő úton. Eredetileg ezeknek a fegyvereknek a jó részét éppen NATO-segélyként adományozták, többek között Irak megsegítésére.

A terroristáknak kedvezett a Varsói Szerződés széthullása, a fegyverek feletti ellenőrzés meggyengülése, csakúgy, mint az, hogy a terrorizmussal szembeni fellépés koordinálása az utóbbi időben gyakorlatilag befagyott Oroszország és az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia között. Németországgal, Franciaországgal és számos más nyugat-európai állammal azonban e téren még tart az együttműködés, sőt a legkülönbözőbb titkosszolgálatok továbbra is együttműködnek, függetlenítve magukat a politikai széljárástól. Csakhogy Washington nélkül ez kevés.

Népszava

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat