HunHír.info

2018. Magvető hava 16. nap, Kedves napja.

„Az élet szinte minden területén felerősödött Romániában a magyarellenesség”

2018. május 25. 16:18

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat 2017-es jelentése azt tükrözi, hogy az élet szinte minden területén felerősödött Romániában a magyarellenesség: a közösségi médiában, a hagyományos médiában, a sportban, illetve a politikai diskurzusban egyaránt – ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kiemelte, a magyar közösségnek egyre erőteljesebb politikai támadásokkal is szembe kell néznie, ugyanis egyáltalán nem szokatlan az, hogy román politikusok úgy próbálnak politikai tőkét kovácsolni, hogy a magyar közösség ellen uszítanak.

„Támadás alatt áll a magyar intézményrendszer, elsősorban a magyar iskolahálózat, sérülnek a tanulók nyelvi jogai, az egészségügyben a magyar nyelv használata esetleges és személyekhez kötött, nincs magyar nyelvű, írott egészségügyi tájékoztatás, és nincs megnyugtatóan rendezve a magyar feliratok ügye, továbbá ami nagyon súlyos tény, hogy nem biztosított a magyar nyelv használata az igazságszolgáltatásban. Büntetőperekben például biztosítanak tolmácsot, polgári perekben azonban a feleknek kell a tolmácsolás pénzügyi költségeit megoldaniuk” – részletezte Benkő Erika.

A magyar szimbólumok ügye továbbra is megoldatlan, nem szabad használni Romániában a székely zászlót, egyes megyék lobogóit, de nagy gondok vannak Erdély zászlójának a használatával is. „Románia nemcsak, hogy nem modellértékű ország kisebbségi jogainak tekintetében, de visszalépések tapasztalhatóak a közösségi jogok terén is, gondolva itt a bővítésre és kiigazításra szoruló nyelvi jogokra.

A jelenleg hatályos törvénykezés a kilencvenes években született meg, azóta nagyon sokat változott a világ. A jogokat a jelenhez, a ma kihívásaihoz kellene igazítani, annak érdekében, hogy valóban egy reális kisebbségi, nyelvi jogi keretről lehessen beszélni Romániában” – hangsúlyozta a képviselő.

[transindex.ro nyomán]

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat