HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

A katolikus Horvátország igenis férfiakra és nőkre osztja a társadalmat

2018. április 13. 06:19
Hunhír.info

Zágráb után az adriai városban, Splitben is több ezren vonultak az utcára az Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen tüntetve csütörtökön, egy nappal azelőtt, hogy a horvát országgyűlésben szavaznak róla. A demonstráció szervezői szerint a nemzetközi szerződés alááshatja a hagyományos családi értékeket a nagyrészt katolikus Horvátországban.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Az egyezmény ugyanis különbséget tesz a "biológiai" nemek és a "társadalmi" nemek között. A ratifikálásra váró dokumentum ez utóbbi kategóriával kapcsolatosan úgy fogalmaz: a nemek olyan társadalmi szerepek, viselkedésminták, tevékenységek és jellemzők összességei, amelyeket egy adott társadalom nőkhöz vagy férfiakhoz illőnek ismer el. A tüntetőket ez utóbbi definíció aggasztja, amely szerintük megnyitná az utat a transzszexuális vagy transznemű kategória elismerése előtt.

A hazafias dalokat éneklő tüntetők a dalmát város legnagyobb terén, a Diocletianus palota előtt vonultak fel zászlókkal és transzparensekkel, amelyek a "Hatalom a néptől származik és a néphez tartozik", "Isten nem Ádámot és Ádámot teremtett", valamint "Ez terror, nem demokrácia" jelmondatokat hirdették.

A szónokok szerint az a fontos, hogy a demokratikus folyamatok Horvátországban megforduljanak, és a politikusok a népnek tartozzanak felelősséggel.

"Az, hogy a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a kisebbik koalíciós párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SDP) álláspontját képviselje, nem egészséges és az nem demokrácia. Elvárjuk, hogy a politikusok Horvátországban meghallgassák, amit az állampolgárok mondanak nekik" – hangoztatták.

A konzervatív horvát kormány a nőkkel szembeni, valamint a családon belüli erőszak elleni küzdelem jegyében még a múlt hónapban döntött a megállapodás ratifikálása mellett, és a parlament elé terjesztette szavazásra. A dokumentum azonban komoly vitákat váltott ki a legnagyobb kormányzó pártban, de a ratifikálást több konzervatív civil szervezet és a helyi katolikus egyház sem támogatja.

A HDZ frakciójából távozott a klerikális, konzervatív párt, a Hrast egyetlen képviselője, és így a gyenge lábakon álló parlamenti többség is csökkent egy fővel, ami most csak eggyel több a szükségesnél, 77 a 151-ből. Továbbá a HDZ közel 15 parlamenti képviselője is jelezte, hogy pénteken nem szavaz igennel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket a képviselőket szankcionálja-e a párt.

Ennek ellenére nagy valószínűséggel a parlament megszavazza a törvényt, az Isztambuli Egyezmény ratifikálását támogatja a legnagyobb ellenzéki párt, az SDP, akárcsak a HDZ koalíciós partnerei, köztük a kisebbségi képviselők.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a parlament plenáris ülésén csütörtökön maga mondott kortárs beszédet az egyezmény törvénybe iktatása mellett.

(MTI)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat