HunHír.info

2018. Szelek hava 23. nap, Béla napja.

Politikai kötődésük miatt tartanak fogva ezreket Líbiában

2018. április 12. 19:58
Hunhír.info

Líbiai milíciák több ezer embert tartanak őrizetben törvénytelen és önkényes módon, a fogva tartás során súlyos jogsértéseket követnek el, gyakran kínzást is alkalmaznak – derült ki az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala által kedden közzétett jelentésből.

A világszervezet szerint Líbiában országszerte férfiak, nők és gyerekek ezreit vették őrizetbe törzsi vagy családi kapcsolatok, illetve vélt politikai kötődések alapján. A számos esetben a hivatalos hatóságokhoz köthető milíciák által fogva tartott embereknek nagyon csekély vagy semmilyen lehetősége nincs jogorvoslatra vagy kártérítés igénylésére, miközben a fegyveres csoportok büntetlenül garázdálkodnak az országban. A tripoli kormányok az utóbbi években hagyták, hogy a milíciák őrizetbe vehessenek aktivistákat, újságírókat és politikusokat, sőt a hatóságok fizetést is adtak bizonyos fegyveres csoportok tagjainak és felszereléssel, egyenruhával látták el őket. Ennek következtében a milíciák fölött nincs kontroll, ezek a csoportok mentesülnek a kormányzat ellenőrzése alól – mutatott rá az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala és a világszervezet líbiai támogató missziója (UNSMIL) a jelentésben.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a “rettenetes jogsértéseket” és a “horrorisztikus” helyzetet Líbiában. A főbiztos hangsúlyozta: a jogsértéseknek és a bántalmazásoknak véget kell vetni, és a felelősöket el kell számoltatni a tetteikért.

Az észak-afrikai országban a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerét megdöntő 2011-es felkelés óta kaotikus állapotok uralkodnak. Az ENSZ-jelentés szerint sok embert 2011 óta tartanak fogva vádemelés nélkül. A fogva tartási létesítményekben bevett módszer a bántalmazás és a kínzás, különösen az őrizetbe vétel időszakának elején és a kihallgatások alatt.

Tripoliban a Mitiga repülőtéren mintegy 2600 embert tartanak őrizetben a nemzeti egységkormányhoz kötődő terrorelhárítási erők (RADA) ellenőrzése alatt. Az ENSZ jelentése szerint feltehetően ez a legnagyobb ilyen létesítmény Nyugat-Líbiában.

A világszervezet jelentésében arra is rámutat, hogy tavaly a tripoli kórházakban legalább 37 olyan holttest bukkant fel, amelyeken kínzás jelei voltak láthatók. Bengáziban pedig számos olyan ember megkínzott holttesttét fedezték fel utak mentén vagy szeméttelepeken, akiket korábban fegyveres csoportok hurcoltak magukkal.

mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat