HunHír.info

2018. Szelek hava 22. nap, Aranyos napja.

Néppárt: Továbbra is az autonómia a megoldás!

2018. április 12. 19:52
Hunhír.info

Úgy tűnik, Románia vezetői még nem értik: az erdélyi magyarság autonómiaigénye a lehető legerősebb lojalitási nyilatkozat, melyet Románia mellett tehetünk.

Mint ismeretes, a bukaresti képviselőház ismét leszavazta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott, a székelyföldi területi autonómia részletes statutumát tartalmazó törvénytervezetet. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja a bukaresti döntéshozók elzárkózását a valós társadalmi és gazdasági problémákra tényleges megoldásokat kínáló autonómiatervezetnek még az érdemi vitájától is. Mi továbbra is valljuk: a békés együttélés megteremtésének, valamint nemzeti identitásunk és kultúránk megtartásának egyetlen törvényi záloga a belső önrendelkezés elvén alapuló autonómia.

Különösen aggasztónak tartjuk a képviselőház döntését egy olyan pillanatban – a centenárium évében –, amikor nem a zsigeri elutasításnak, hanem a román—magyar párbeszédnek lenne ideje. Úgy tűnik, Románia vezetői még nem értik: az erdélyi magyarság autonómiaigénye a lehető legerősebb lojalitási nyilatkozat, melyet Románia mellett tehetünk, ráadásul az önrendelkezés nagyban hozzájárulhat az ország stabilitásának és gazdasági fellendülésének megteremtéséhez is. A törvénytervezet ellen szavazó képviselőházi honatyák elutasító szavazatukkal azt jelezték: Románia nem csak olyan európai értékeket és gyakorlatot utasít el, mint a nemzeti közösségek önigazgatási joga, hanem a demokrácia lényegét jelentő, közös dolgainkról szóló, érdemi vitát is. Meggyőződésünk, hogy a Székelyföld sajátos közigazgatási jogállása nemcsak a székelyek, hanem Románia teljes népességének közös érdeke.

A mostani szavazás ellenére is fenntartjuk: minden rendelkezésünkre álló törvényes eszközzel fel fogunk lépni önrendelkezési törekvésünk sikerre vitelében, s ebben számíthatunk – az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként – nemzetközi támogatóinkra is.Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat