HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Feszültség a Mazsihiszben - a baloldali zsidó vezér továbbra is orrol a Jobbikra

2018. április 12. 06:19
Hunhír.info

frolichr.jpgFrölich Róbert váratlanul bejelentette lemondását, információink szerint vallási és politikai nézetkülönbségek egyaránt terhelték viszonyát a világi vezetéssel. Úgy tudjuk, a Jobbikhoz való közeledés megítélése is közrejátszhatott az országos főrabbi tegnapi lemondásában. A Mazsihisz szerint Frölich Róbert nem fogadta el a „változó világra nyitott” közösség építéséről szóló stratégiát.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Váratlanul lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz olyan irányba mozdult el – nem kismértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával –, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is.

A Mazsihisz rövid közleményben reagált. Mint írták, közgyűlésük nemrég meghatározó többséggel erősítette meg az új stratégiát, amely a „változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg”. Márpedig a legfőbb döntéshozó testület határozatát mindenkinek tudomásul kell vennie. „Valljuk, a több mint százötven éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni” – közölték.

Úgy tudjuk, valójában több szinten is komoly feszültség bontakozott ki az elmúlt időszakban a világi vezetés és a rabbitestületben a konzervatívabb irányzathoz tartozó Frölich között részben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nemrégiben lefolytatott rektorválasztása kapcsán. Ezzel összefüggésben vallási kérdések eltérő megítélése is közrejátszott a főrabbi döntésében. Ennek lényege úgymond az, hogy Frölich nem nézte jó szemmel a Heisler-féle „nyitás politikáját”, egyik forrásunk megfogalmazása szerint a magyarországi zsidó liturgikus hagyománytól idegen reformterveket.

Hallottunk olyan véleményt is, hogy a főrabbinak gondja akadt a Radnóti Zoltán rabbi által fémjelzett, a Jobbikhoz való közeledést is magába foglaló tapogatózással. Ismert, Radnóti korábban interjút adott az Alfahír portálnak, ahogy az is kínos epizód volt a kampányban, amikor a hódmezővásárhelyi rabbi kiállt a Jobbik helyi képviselőjelöltje mellett. Úgy tudjuk, ez lehetett az utolsó csepp a pohárban az inkább baloldali pártok felé húzó vallási vezetőnél.

A feszültségek dacára Frölich marad a Dohány utcai zsinagóga élén, amelynek turisztikai gazdálkodása, illetve a vélelmezett visszásságok miatt a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezetője, a teljes Mazsihisz-vezetéssel szembeforduló Schwezoff Dávid régebben vizsgálatot indított. Sőt, leváltotta a főrabbit, akit később éppen Heislerék „segítettek vissza” a posztjára. Tovább bonyolítja a képet, hogy Schwezoff tegnap már sajnálkozását fejezte ki a lemondás kapcsán, hozzátéve, egyetért vele, hogy nem jó irányba halad a Mazsihisz.

mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat