HunHír.info

2018. Szelek hava 20. nap, Apor napja.

Feszültség a Mazsihiszben - a baloldali zsidó vezér továbbra is orrol a Jobbikra

2018. április 12. 06:19
Hunhír.info

frolichr.jpgFrölich Róbert váratlanul bejelentette lemondását, információink szerint vallási és politikai nézetkülönbségek egyaránt terhelték viszonyát a világi vezetéssel. Úgy tudjuk, a Jobbikhoz való közeledés megítélése is közrejátszhatott az országos főrabbi tegnapi lemondásában. A Mazsihisz szerint Frölich Róbert nem fogadta el a „változó világra nyitott” közösség építéséről szóló stratégiát.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Váratlanul lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz olyan irányba mozdult el – nem kismértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával –, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is.

A Mazsihisz rövid közleményben reagált. Mint írták, közgyűlésük nemrég meghatározó többséggel erősítette meg az új stratégiát, amely a „változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg”. Márpedig a legfőbb döntéshozó testület határozatát mindenkinek tudomásul kell vennie. „Valljuk, a több mint százötven éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni” – közölték.

Úgy tudjuk, valójában több szinten is komoly feszültség bontakozott ki az elmúlt időszakban a világi vezetés és a rabbitestületben a konzervatívabb irányzathoz tartozó Frölich között részben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nemrégiben lefolytatott rektorválasztása kapcsán. Ezzel összefüggésben vallási kérdések eltérő megítélése is közrejátszott a főrabbi döntésében. Ennek lényege úgymond az, hogy Frölich nem nézte jó szemmel a Heisler-féle „nyitás politikáját”, egyik forrásunk megfogalmazása szerint a magyarországi zsidó liturgikus hagyománytól idegen reformterveket.

Hallottunk olyan véleményt is, hogy a főrabbinak gondja akadt a Radnóti Zoltán rabbi által fémjelzett, a Jobbikhoz való közeledést is magába foglaló tapogatózással. Ismert, Radnóti korábban interjút adott az Alfahír portálnak, ahogy az is kínos epizód volt a kampányban, amikor a hódmezővásárhelyi rabbi kiállt a Jobbik helyi képviselőjelöltje mellett. Úgy tudjuk, ez lehetett az utolsó csepp a pohárban az inkább baloldali pártok felé húzó vallási vezetőnél.

A feszültségek dacára Frölich marad a Dohány utcai zsinagóga élén, amelynek turisztikai gazdálkodása, illetve a vélelmezett visszásságok miatt a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezetője, a teljes Mazsihisz-vezetéssel szembeforduló Schwezoff Dávid régebben vizsgálatot indított. Sőt, leváltotta a főrabbit, akit később éppen Heislerék „segítettek vissza” a posztjára. Tovább bonyolítja a képet, hogy Schwezoff tegnap már sajnálkozását fejezte ki a lemondás kapcsán, hozzátéve, egyetért vele, hogy nem jó irányba halad a Mazsihisz.

mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat