HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Orbán az elnöki rendszer irányába is elmozdulhat a kétharmaddal, ha akar

2018. április 11. 10:23
Hunhír.info

orban-legyen-ugy.jpgA legitimációja megvan Orbán Viktornak ahhoz, hogy egy teljesen új, az elnöki rendszer irányába is elmozdulhat, ha akar. A vasárnap megnyilvánult népakarat, a rekordrészvétel mellett szerzett kétharmad rendkívül erős felhatalmazást jelent a számára. Nem folytatjuk. Egy teljesen új kormányzás jön, nagyrészt új kormányzati struktúrában és részben új kormánytagokkal - jelentette ki kedd délben nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Egy kormányközeli szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta az ATV főmunkatársának: az április 8-ai 70 százalékos rekordrészvétel mellett kinyilvánított népakarat és az így megkapott kétharmad olyan erős legitimitást ad a miniszterelnök számára és olyan felhatalmazást, hogy ha "valamilyen teljesen új típusú kormányzást szeretne", megvan rá az elvi lehetősége. Így az is, hogy az elnöki rendszer irányába mozduljon el, ha akar - fogalmazott forrásunk.

Még a 2014-es választások után májusban a Népszabadsághoz szivárogtak ki információk, amit akkor fideszesek úgy fogalmaztak meg: a miniszterelnök mögött meglévő kétharmados felhatalmazás és a harmadik miniszterelnöki ciklusa "olyan csillagállás, mely felelős kormányzással alkalmassá teheti az egész nemzet szolgálatára”. Akkor azonban az információk arról szóltak, hogy a választás után szűk körben Orbán Viktor annak az elvi lehetőségét vetette fel, hogy esetleg Áder János megbízatásának lejárta után, 2017-ben milyen lenne a visszhangja, a legitimitása, ha adott esetben vállalna egy köztársasági elnöki jelölést.

Ez négy évvel ezelőtt volt, ráadásul 2015-ben a Fidesz a veszprémi, illetve a tapolcai időközi választásokon elveszítette kétharmados parlamenti többségét. Így, ha akarták volna sem voltak meg már a lehetőségek/feltételek arra, hogy egy kétharmados törvénymódosítással megerősítsék a most gyenge, protokolláris államfői jogköröket a francia mintához hasonlóan "félerősre".

Ha most Orbán Viktornak lenne szándéka rá, hogy elmozdítsa a kormányzást a félprezidenciális irányba, az Alaptörvény és más ehhez szükséges kétharmados törvények módosítására is megvan a parlamenti kétharmados többsége, különösen koalíciós, "bajtársi szövetségben" a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette KDNP-vel.

Szintén a Népszabadságban jelent meg a 2006-os választások előtt, hogy Orbán Viktor dolgozószobájában Bethlen István egykori íróasztala mögött ülhet. A most negyedik ciklusát kezdő kormányfő már akkor egy olyan korszakról beszélt övéinek, mint amilyen a Bethlen konszolidáció tíz éves periódusa volt 1921-31 között.

atv.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Globális agymosás - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális agymosás
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat