HunHír.info

2018. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

Izrael felmondta az ENSZ-szel kötött megállapodást

2018. április 03. 15:52
Hunhír.info

netanjahu250.jpgBenjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden felmondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) kötött megállapodást az afrikai migránsok elhelyezéséről. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta az említett dél-tel-avivi városrész lakosait, akiknek egy része azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Jeruzsálemben előző nap bejelentették: Izrael letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai illegális bevándorlót, és megállapodott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalával, hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni. A szóba került célországokkal - köztük Németországgal és Olaszországgal - azonban nem egyeztettek, és a terv Izraelben is bírálatokat váltott ki.

Az izraeli miniszterelnök hétfőn késő este közölte, hogy felfüggeszti a megállapodás végrehajtását, mert tárgyalni akar annak a dél-tel-avivi városrésznek a lakosaival, ahol jelentős számú migráns él.

A keddi találkozót követően Netanjahu úgy fogalmazott, figyelmesen meghallgatta a megállapodásra vonatkozó megjegyzéseket, és miután ismét mérlegelte az előnyöket és a hátrányokat, úgy döntött, hogy felmondja a megállapodást.

A kormányfő hivatala által kiadott közlemény szerint Netanjahu egyúttal kijelentette: a jogi korlátok és a nemzetközi színtéren tapasztalható nehézségek ellenére továbbra is határozottan azon lesznek, hogy feltárják a rendelkezésükre álló összes lehetőséget a "behatolók" eltávolítására.

William Spindler, az UNHCR szóvivője Netanjahu bejelentésére reagálva kijelentette: továbbra is hisznek abban, hogy szükség van a megállapodásra, amely előnyös lehet Izrael, a nemzetközi közösség és a menedékjogért folyamodók számára is. "Reméljük, hogy Izrael hamarosan felülvizsgálja a megállapodás eltörlésére vonatkozó döntését" - tette hozzá.

32 ezer afrikai
Az egyezség értelmében a mintegy 32 ezer afrikai migráns közül hozzávetőleg 16 ezret nyugati országok vettek volna át, további 16 ezer, menedékjogért folyamodó afrikai bevándorló pedig oltalmazotti státuszt kapott volna, és engedélyezték volna nekik, hogy még legalább öt évig Izraelben maradjanak. Ezen felül van még az országban körülbelül ötezer olyan afrikai bevándorló, akiről nem szólt a megállapodás, és van további ötezer, migráns férfihoz tartozó nő és gyerek, akiket nem fenyeget a kitoloncolás - jegyezték meg hírügynökségek.

Melyek a célországok?
Az UNHCR nem közölte, hogy mely nyugati országok vették volna át a 16 ezer afrikai migránst, de Netanjahu a megállapodást bejelentve hétfőn azt mondta: Kanada, Olaszország és Németország volna hajlandó befogadni őket. Olaszország és Németország azonban közölte, hogy nem kötött ilyen megállapodást, Kanada pedig azt: van egy megállapodása az izraeli hatóságokkal arról, hogy Izrael felfüggeszti azoknak a kitoloncolását, akik korábban bevándorlási kérelemmel fordultak Kanadához, és kérelmük elbírálás alatt van. Tavaly év végén 1845 ilyen kérelem volt elbírálás alatt.

Vádak mindkét oldalról
Az ENSZ-szervezettel kötött megállapodás bejelentése után Netanjahut ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta az említett dél-tel-avivi városrész lakosait, akiknek egy része azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat. Jobboldali bírálatok szerint az egyezség ellenére is túl sok afrikai migráns maradhatott volna Izraelben.

Izrael "egy biztonságos fekete-afrikai országba" küldte volna a migránsokat. Egyes bevándorlók beszámolója szerint hatósági meghallgatásaikon azt mondták nekik, hogy Ruandába vagy Ugandába mehetnek. Azok viszont, akik hajlandók voltak elutazni Ruandába, arról számoltak be, hogy a ruandai hatóságok visszaéltek kilátástalan helyzetükkel, egyes esetekben pedig elkobozták úti okmányaikat, és Ugandába küldték őket.

Hivatalosan mind Ruanda, mind Uganda tagadja, hogy megállapodást kötött Izraellel migránsok befogadásáról.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat