HunHír.info

2019. Ígéret hava 22. nap, Bogyó napja.

Jézus Krisztus feltámadásával bebizonyította istenségét

2018. április 01. 06:08
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

jezus-250.jpgEgy csodálatos próféta, nagyszerű néptribun, bölcs tanítómester csupán, vagy magának az Istennek fia? Mindazok, akik csak egy kicsit is ismerik a történelmet, tudják, Rajta kívül nem volt a történelemben még személy, akiről annyi hiteles forrás állna rendelkezésünkre, mint róla. De ami a legfőbb: feltámadásával bebizonyította istenségét.

Menedék - Baráthosi

Endrefalvy Ottó kitűnő hittankönyvét idézzük (Igazság és élet, 1947):

„Krisztus valóban meghalt. Hiszen a kivégzésben jártas római katonák megállapították halálát, mert az ő csontjait már nem törték össze a Pilátustól kapott parancsra, mint a két latorét, hogy halálukat siettessék. Ezenfelül egy katona még lándzsával is átszúrta szívét, s abból vér és víz folyt ki. A Szűzanya sem engedte volna eltemettetni egyetlen Fiát, ha a leghalványabb remény is lehetett arra, hogy talán még életre kel. A zsidók temetkezésénél illatszerekkel kenték be a holttestet, és olyan sűrűn begöngyölték gyolcskendőkbe, hogy ha még élet lappangott volna benne, akkor is meg kellett volna fulladnia.”

Krisztus már előre megjövendölte feltámadását. Az Ószövetségi Szentírás számos helye bizonyság erre. Íme: „Nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy romlást lásson szented. Megmutatod az élet útját nekem, színed előtt örömmel töltesz el engem, és jobbodon mindvégig gyönyörűségem leszen.” (Zsolt 15, 10. 11.) „Íme sikert arat az én szolgám, fenséges és dicső, és felette magasztos leszen.” (Iz 52, 13.) „Valaqmint Jónás a cethal gyomrában volt három nap és három éjjel, úgy leszen az Emberfia a föld szívébwen három nap és három éjjel.” (Mt 12, 40.) „Valamint Jónás jeléül szolgált a niniveieknek, úgy leszen az Emberfia is e nemzedéknek.2 (Lk 11, 30.9 „Bontsátok el e templomot, és harmadnapra felállítom azt. Ő pedig ezt a maga testének templomáról mondotta.” (Jn 2, 19. 21.)

Ezután Endrefalvy kitér arra is, hogy a Szentírás racionalista értelmezői mennyire tévednek, amikor azt állítják, Krisztus csak „tetszhalott” volt:

„Halála után harmadnapra, húsvét hajnalban Krisztus feltámadt. Az apostolok maguk sem akartak hinni szemüknek, mikor Mesterük első ízben megjelent nekik. Csak mikor megtapogatták, és evett előttük, akkor látták be, hogy nem képzelődnek s nem szellem áll előttük, hanem maga az élő Krisztus. Tamás a többi 11 apostol egyöntetű tanúskodására sem hitte el a feltámadást, míg meg nem tapogatta az Úr sebeit. Nemcsak az apostoloknak jelent meg a feltámadt Krisztus, hanem másoknak is.

Tehát szó sem lehet arról, hogy az apostolok képzelődéséből keletkezett volna a feltámadás története. Az apostolok teljesen távol álltak a hallucinációkat előkészítő lelkiállapottól, ideges reménykedéstől. (V. ö. az emmauszi két tanítvány lelkiállapotával.) Az is egészen megmagyarázhatatlan lenne, hogyan lehetséges, hogy ilyen hallucinálások egy időben keletkeznek és szűnnek meg annyi embernél? Azonfelül az apostolok vértanúságot szenvedtek a feltámadt Krisztusért! Egy általuk kitalált meséért vagy bizonytalan látomásért aligha szenvedtek volna annyit! A kereszténység elterjedése megmagyarázhatatlan, ha Krisztus életének vége a csúfos keresztre feszítés lett volna.”

Azt sem hallgatja el ugyanakkor, hogy Isteni Üdvözítőnk esküdt ellenségei miként viszonyultak feltámadásához:

„Krisztus ellenségei kezdettől igyekeztek letagadni föltámadását. Így a zsidó főtanács a sírőrséget megvesztegette, hogy hazudják a népnek: mikor elaludtak, tanítványai eljöttek és ellopták holttestét (Mt 28, 13.). Rövidlátó ravaszság, mely alvó tanúkra hivatkozik! Ha a katonák aludtak, honnan tudják, hogy a tanítványok vitték el a testet, ha pedig nem aludtak, miért engedték?! S pénzjutalmat kaptak érte, mert szolgálati helyükön elaludtak?! Az apostolok, akik félelmükben bezárkóztak, hogyan merték a hivatalosan lepecsételt sírt feltörni és a római őrség által őrzött testet elvinni?!”

Húsvétvasárnap üzenete tehát az, hogy Jézus Krisztus feltámadásával bebizonyította istenségét. Amiből perdöntő igazság következik egyúttal: ha Krisztus Isten, márpedig az, akkor tanítása mindig és mindenhol igaz, s mindenkit követésére kötelez. Vallása, a katolikus, nem egy ugyanis a sok vallás közül, hanem az egyetlen igaz, mert MINDAZT, amit hirdetett, csak az tanítja, legyen ez sokaknak bármennyire is keserű pirula.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat