HunHír.info

2018. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

Mészárszékké változhat a gázai tüntetés

2018. március 30. 17:04
Hunhír.info

Békés demonstrációként hirdették meg, de azonnal elszabadultak az indulatok a Gázai övezetnél a pénteken kezdődött, hathetesre tervezett, A visszatérés menete nevű tüntetéssorozaton. Ennek ellenére már péntek reggel megtörtént az első incidens: egy izraeli tank lelőtt egy palesztin farmert, aki az egyik fél szerint csak a munkáját végezte, a másik szerint robbanószerkezetet telepített a kerítéshez.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Az időzítés nem véletlen, március 30-án, a föld napján a palesztinok arra emlékeznek – ami aztán rendre zavargásokba torkollik –, hogy 1976-ban az izraeli biztonsági erők végeztek hat emberrel, akik a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. Május közepén pedig jön a katasztrófanap (jam an-nakba) nevű gyásznap, Izrael Állam általuk katasztrófaként megélt létrejötte; ha minden a tervek szerint halad, az Egyesült Államok is ekkor költöztetheti át nagykövetségét Jeruzsálembe.

A visszatérés menete előtt Izrael igyekezett híradásokban, a közösségi médián és szórólapokon is figyelmeztetni a Gázai övezet mintegy kétmillió lakóját, hogy veszélyes megközelíteni a határkerítéseket. Ennek ellenére már péntek reggel megtörtént az első incidens: egy izraeli tank lelőtt egy palesztin farmert, aki az egyik fél szerint csak a munkáját végezte, a másik szerint robbanószerkezetet telepített a kerítéshez. Az esetet később újabbak követték, a nap során legkevesebb hét palesztinnal végeztek a biztonsági erők, mintegy ötszázan pedig megsebesültek, többségük gumilövedékektől.

A kerítéssel, fallal, őrtornyokkal körülvett, lényegében teljesen elzárt, alig 365 négyzetkilométeres Gázai övezet izraeli határán öt helyszínen tüntettek, a becslések szerint összesen tizenhétezren. Az izraeli hadsereg nagy erőkkel, köztük száz mesterlövésszel vonult ki, tájékoztatásuk szerint a fő felbujtókat vették célba, például akik Molotov-koktélokkal, kövekkel próbáltak dobálni, autógumikat gyújtottak fel vagy a kerítést próbálták megrongálni. Beszámoltak egy olyan esetről is, mikor a palesztinok állítólag egy hétéves kislányt küldtek a kerítéshez, akit végül a katonák sértetlenül visszakísértek családjához.

Kérdés, hogy a következő hat hétben is hasonló hőfokon fognak-e zajlani a demonstrációk. A legutóbbi, 2014-es háború óta a Gázai övezet folyamatosan humanitárius katasztrófa fenyegeti: az újjáépítés nem halad, a munkanélküliség negyven százalék fölött van, az áramellátás csak napi néhány órára van biztosítva. Nemrégiben felcsillant a remény az övezetet uraló radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kiegyezésére, új választás kiírására, ám két héttel ezelőtt a palesztin miniszterelnök ellen merényletet kíséreltek meg a gázai határnál, ami újra visszavetette a tárgyalásokat.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat