HunHír.info

2018. Magvető hava 18. nap, Szivöltő napja.

A lengyeleknél is örökre bebetonozottak a kommunisták

2018. március 30. 16:11
Hunhír.info

A lengyel államfő pénteken bejelentette: megvétózza azt a törvényt, amely megfosztotta volna rangjuktól a lengyel társadalom rendszerváltás előtti elnyomásáért felelős tiszteket, köztük - posztumusz - az 1981-es hadiállapot két fő felelősét, Wojciech Jaruzelski és Czeslaw Kiszczak tábornokokat.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A lengyel parlament március elején hagyta jóvá a nemzetvédelmi tárca által kidolgozott jogszabályt, amely lehetővé tette volna, hogy lefokozzák azokat a tiszteket, akik az 1943-1990 között „elárulták a lengyel államérdeket”. Többek között automatikusan megfosztották volna rangjuktól a Nemzeti Megmentés Tanácsa (WRON) tagjait.

A főként magas rangú katonai vezetőkből álló, 22 tagú, Jaruzelski vezette testület a több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járó hadiállapot idején irányította Lengyelországot. Duda, aki rendkívüli sajtóértekezletén jelentette be vétóját, kifogásolta, hogy a WRON volt tagjai esetében a törvény nem tette lehetővé a lefokozás elleni fellebbezést. Az elnök ugyanakkor kétségtelennek nevezte, hogy a WRON vezetése, különösen Jaruzelski és Kiszczak, „nem érdemlik meg a tiszteletet”.

A rangjuktól való megfosztás szükségessége „alig vitatható” – tette hozzá. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a WRON „nemcsak a vezetésből állt”, egyes fiatalabb tagjainál nem lehet kizárni, hogy beleegyezésük nélkül kerültek a testületbe. Ebben az összefüggésben említette a WRON-ba beiktatott első lengyel űrhajóst, a tábornoki rangú Miroslaw Hermaszewskit.

A fellebbezési lehetőség kizárása sértené a demokratikus állam elveit – vélekedett Duda. A törvény lehetővé tette volna azok lefokozását is, akik nem a WRON tagjai voltak, és a kommunizmus idején „drasztikus tetteket” követtek el az ellenzékkel, a civil lakossággal szemben. Az ilyen esetekben Duda erkölcsileg kérdésesnek nevezte azt, hogy a törvény nem ad lehetőséget a posztumusz lefokozott tisztek jogi képviseletére.

Az államfő aláhúzta: szeretné, hogy a jogszabály alapján elrendezzék a kommunista múlt szerinte is fontos ügyeit. „Hiszek az ilyen típusú törvény jelképes jelentésében”– jelentette ki. Ugyanakkor – Lengyelországban „nem lehet úgy visszaállítani az igazságot, hogy igazságtalan megoldásokat vezetünk be” – szögezte le.

Duda közölte: a vétóról már beszélt Mateusz Morawiecki kormányfővel és Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszterrel, és a húsvéti ünnepek után meg szeretné vitatni az ügyet a védelmi miniszterrel, a veteránokat egyesítő szervezetek képviselőivel, a hadiállapot károsultjaival. Az államfői vétókat a lengyel jog értelmében az alsóház utasíthatja el, ehhez a képviselők háromötödös többségére lenne szükség a honatyák legalább felének jelenlétében.

Andrzej Duda az őt az államfői posztra jelölő Jog és Igazságosság (PiS) kormány idején eddig három jogszabályt vétózott meg, köztük – tavaly júliusban – az Európai Bizottság által vitatott két bírósági törvényt. A vétó bejelentésére reagálva, a PiS nevében Beata Mazurek szóvivője közölte: a kormánypárt „meglepődött és csalódott”, de az államfő döntését nem fogják kommentálni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat