HunHír.info

2018. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

80 éve hirdették meg a győri fegyverkezési programot

2018. március 05. 09:00
Károlyfalvi József - Hunhír.info

duce-horthy-cioano-kanya-daranyi.jpgA trianoni béke hazánkat minden tekintetben bilincsbe verte. A két világháború közötti magyar politikai gondolkodás alapelve volt a trianoni békeszerződés legalább etnikai alapú revíziója. A magyar politika ezt lehetőleg békés úton akarta elérni, azonban hazánk vezetése tudatában volt, hogy végső esetben szükséges lehet a katonai fellépés is, ezért volt szükséges a trianoni korlátozások által jelentős mértékben redukált Magyar Királyi Honvédség megerősítése.

Magyar Menedék - Migránsokk

A Magyar Királyi Honvédvezérkar főnökével és a Honvédség főparancsnoksággal kibővített kormány, a Legfelső Honvédelmi Tanács 1938. február 3-ai ülésén határozatot hozott a honvédség szervezeti és technikai fejlesztéséről. Ekkor határozták meg a Huba I.-II.-III. hadseregfejlesztési tervet. Ennek első lépése az eddigi vegyes dandárok hadtestekké alakítása, második az eddig tiltott páncélos- és légierők fejlesztése, a harmadik pedig a hadtesteken belüli dandárok könnyű hadosztályokká történő formálása volt.

A terv pénzügyi alapjai megalapozásának kinyilvánítására a Nemzeti Egység Pártja Győrben, 1938. március 5-én tartott nagygyűlésén került sor. Darányi Kálmán kormányfő itt jelentette be, hogy a magyar királyi kormány döntése értelmében egymilliárd pengő értékben fog sor kerülni a honvédség fejlesztésére, az említett beruházások finanszírozására.A kormánypárt nagygyűlése: Győr, 1938. március 5.


Az egymilliárd pengős beruházás forrásai egyrészt a 600 milliós, a gazdaság főszereplőire kivetett egyszeri vagyonadó, másrészt pedig mintegy 400 milliós állami hitel voltak.

E döntés eredményeképp kaphattak folyamatos honvédségi megrendeléseket a magyar ipar zászlóshajói: a Magyar Vagon és Gépgyár, a WM, a Diósgyőri Gépgyár és más üzemek.

A konzervatív, a magyar alkotmányosságot és a függetlenséget alapelvnek tekintő kormányfő Győrben meghirdetett gondolatai, alapelvei a mai politika számára is megfontolandóak. Így példaként :”Hidat kell építenünk a különböző felfogású magyarok között.” A stabilitás értékeit is hangsúlyozta: ”Nem lehet egyéni fantáziák veszedelmes játékának átengedni a kormányzást.” E gondolatok örökérvényű üzeneteket közvetítenek.A korabeli sajtó tudósítása


Tudhatjuk, hogy mennyire elszigetelt helyzetben volt ekkor hazánk. Mindenki előtt ismeretes lehet a szovjet bolsevizmus egész Európára irányuló fenyegető ereje, Németország befolyásának erősödése, a Kisantant államok kíméletlen nyomása, a nyugati demokráciák megértést nélkülöző, érdektelen, sok esetben ellenséges megnyilvánulásai. Dombrády Lóránd, a kiemelkedő hadtörténész egyik művében idézi Szombathelyi Ferenc tábornok 1938. március 15-ei ünnepi beszédét, miszerint Magyarország az adott pillanatban nem az abszolút monarchiák, hanem az úgynevezett demokráciák tetszetős jelszavakkal dobálózó zsarnokságával áll szemben, melyek elkábítják a nemzet egészséges életösztönét.

E történelmi pillanatban talán csak Lengyelország és Olaszország részéről érezhettünk őszinte együttérzést és támogató szándékot hazánk irányába.Olasz-magyar baráti eszmecsere: Duce, Horthy Miklós kormányzó, Ciano, Kánya Kámán külügyminiszter, valamint Darányi Kálmán miniszterelnök


A beruházások, a fejlesztések eredményeképp a Magyar Királyi Honvédség pár év alatt elérte az 1938 februárjában meghatározott célokat. Azonban ez lényegileg a Közép-Európában végrehajtandó feladatokra teremtette meg az alapokat, semmiképpen sem a totális világháborúra, a titánok küzdelmébe történő bekapcsolódásra.Észak felé ─ az első eredmény 1938 novemberében

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD - Kassai Lajos, Kaszás GézaA Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD
DVD - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat