HunHír.info

2018. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Az egyik legnehezebb téli napon vagyunk túl

2018. február 27. 19:19
Hunhír.info

Több baleset is történt a csúszós utak miatt, a hómunkások pedig szinte szélmalomharcot vívtak – amint eltakarították a havat, a szél rövid időn belül visszafújta, ráadásul ilyen hidegben az út sózása sem jelentett megoldást.

Jól vizsgázott azonban a vörös kód riasztási rendszer, amely szombaton lépett életbe, azóta rendkívüli nyitvatartással működnek a melegedő helyek. Az elmúlt három napban több mint 150 embert sikerült megmenteni a kihűléstől. Az áramszolgáltatóknál kikapcsolási moratórum lépett életbe – derült ki az M1 Híradójában.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt reggel óta operatív törzset működtet a rendőrség és a katasztrófavédelem. Négyezer egyenruhás áll készenlétben. Folyamatosan ellenőrzik az utak állapotát, és kiemelten figyelnek azokra az emberekre, akik nehéz helyzetben vannak vagy egyedül élnek.

Kedden szinte egész nap egymást érték a balesetek, több útszakaszt is le kellett zárni a hóátfúvások miatt, ugyanis alig lehetett látni a felkavarodó hótól. Voltak, akik a munkahelyükre sem tudtak eljutni. A közútkezelő gépei napok óta szélmalomharcot vívnak az időjárással. Az erős szél ugyanis folyamatosan visszafújja a havat a letakarított utakra.

A 82-es főúton kamionstopot vezettek be. A sofőrök Veszprém határában egy parkolóban várakoztak. De Letenyénél, Berzencénél és Barcsnál is korlátozták a kamionforgalmat. A 7,5 tonnánál nagyobb súlyú járművek délelőtt nem hajthattak be Horvátország területére.

A vörös kód riasztás is életbe lépett

A rendkívüli hideg miatt szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe a kormány. Ennek az a lényege, hogy ilyenkor adott esetben a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk a hajléktalan embereknek.

Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár közölte, hogy háromszor annyi – szombaton, vasárnap és hétfőn összesen mintegy 1100 – hívás érkezett a diszpécserközpontokba, mint az átlagos napokon. A sajtótájékoztatón megköszönte a lakosságnak, hogy figyel a rászorulókra.

Csaknem 100 baleset fél nap alatt

Bő fél nap alatt csaknem száz baleset történt az ország közútjain a rendkívüli téli időjárással összefüggésben, közöttük az egyik halálos kimenetelű volt – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatóján. Lakatos Tibor, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság közrendvédelmi főosztályának vezetője azt mondta, egyre kevesebb helyen várható havazás, ugyanakkor az erős szél a következő napokban is hófúvásokat okozhat. Emiatt az utak takarítása továbbra is fennakadást, várakozást okozhat a közlekedésben.

Felhívta a figyelmet, hogy a rendőrök a polgárőrséggel, körzeti megbízottakkal, a szociális és egészségügyi ellátókkal is együttműködnek, segítenek, ha valaki például egészségügyi ellátásra szorul, továbbá külön odafigyelnek az egyedül, illetve nehéz helyzetben élők biztonságára is. A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Az ORFK főosztályvezetője elmondta, a rendőrség honlapján külön oldalon tájékoztatnak a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos információkról.

Kikapcsolási moratóriumot hirdetett keddtől vasárnapig az Elmű-Émász, az extrém hideg idő miatt az Émász szolgáltatási területén, Borsod, Heves és Nógrád megyében. Az E.ON-csoport szintén felfüggesztette a számlatartozások miatti kikapcsolásokat az érintett lakossági ügyfeleinél hétfőtől vasárnapig.

A hófúvás veszélye miatt kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Zala megyében másodfokú, emellett országszerte számos járásra elsőfokú riasztásokat adott ki.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III. - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III.
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 500 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat