HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Iránytű Intézet: a Fidesz legyőzhető, megfelelő taktikával még a Fideszes bástyák is bevehetők

2018. február 26. 05:52
Hunhír.info

szavazas-250.jpgMagas részvételi arány mellett, egy rendkívül piszkos kampány után, Márki-Zay Péter, a teljes ellenzék által támogatott független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Fidesz egyik fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen. Az ellenzéknek hatalmas lehetőség ez a győzelem, erős lélektani hatása lesz április 8-ig.

A Hódmezővásárhely székhelyű Csongrád megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben 2014-ben a jelenlegi kancelláriaminiszter, Lázár János győzött a szavazatok 43,57%-ával (aki 2002 és 2012 között vezette Hódmezővásárhelyt). A 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Almási István (akinek a halála miatt tartottak most időközi választást) a voksok 61,03%-át szerezte meg.

Hódmezővásárhely mindeddig egy Fideszes fellegvárnak számított, amelyen Lázár János is rajta tartja vigyázó tekintetét, informális befolyásán keresztül érvényesítve érdekeit. Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője szerint a mostani választás több okból is érdekes lehet.

„Miként a kampány intenzitása, durva hangvétele is mutatja: jelentősége meghaladja a település közigazgatási határait, az országos politika dimenziójában is jól értelmezhető” - jelentette ki az Alfahírnek az elemző.

Kovács János szerint ez még akkor is így van, ha közhelyszerűen megjegyezhető: egy időközi választásból nem vonhatók le messzemenő következtetések. Egyrészt sokan az április 8-i választás főpróbáját látták a mostani időközi választásban, hiszen a Fidesz-KDNP által támogatott Hegedűs Zoltánnal szemben induló Márki-Zay Péter mögött egy széles ellenzéki koordináció állt össze (ezt egyedül egy renegát MSZP-s, dr. Hernádi Gyula bontotta meg).

Az országgyűlési egyéni választókerületek közül az úgynevezett billegő körzetekben, illetve azokban, ahol a kormányváltást akarók szavazatainak összeadódásával a mandátum megszerezhető, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre való átszavazás, vagy egy közös (független) jelölt támogatása jelenthetne sikerreceptet az ellenzék számára a kormánypártok abszolút többségének megakadályozása érdekében.

Az Iránytű Intézet vezető elemzője szerint lényeges tényező, hogy milyen arányú lesz a választási részvétel.

„Országosan elmondható, hogy a magasabb részvételi hajlandóság az ellenzéki pártoknak kedvezhet, ha saját – a kormánypártokétól részvételi hajlandóságban elmaradó – táboruk mellett a proteszt érzelmű bizonytalanokat nagyobb arányban képesek mozgósítani” – vélekedett Kovács János.

A mostani választás az OLAF-jelentés által keltett Elios-botrányon keresztül is összemosódott az országos politikával. Egy tavalyi kormányinfón maga Lázár János büszkélkedett vele, hogy Hódmezővásárhely közvilágításának modernizálását a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal együtt találták ki.

Az időközi polgármester-választás magas részvétel mellett zajlott. A 2014-es önkormányzati választás 36,32%-os részvételi aránya már 13 órára megdőlt, majd urnazárás előtt két órával már közelített a 60%-os lélektani határhoz (amiről Márki-Zay korábban úgy vélekedett, hogy afelett nyerhető a választás), végül a választásra jogosultak 61,21%-a jelent meg. Az Iránytű Intézet január végi mérésében 60% feletti biztos szavazói hajlandóságot mért.

„Ezen a választáson a kormánypárti kampánygépezet és aktivista-hálózat éppúgy vizsgázott, mint az (össz-) ellenzéki mozgósítási képesség” – mutatott rá Kovács János.

A Fidesz – mindent beleadva – segédcsapatokat is bevetett a siker reményében (a hódmezővásárhelyi plébános intése, adományosztással történő szavazatvásárlás, hazugságokat – pl. mecsetépítés – tartalmazó szórólapok terjesztése, az ellenzéki jelölttel szimpatizáló helyi polgárok listázása, a sajtóban megjelent Romano Kraj-támogatás, valamint a Kubatov-listák szerinti mozgósítás), ám mindez kevésnek bizonyult.

„A karaktergyilkossági kísérletek, a politikai ellenfél nevetségesnek, károsnak vagy éppen hibbantnak való feltüntetése, az a nyomasztó légkör, amit a Fidesz teremtett, a korrupciós botrány elérte azt a szintet, ami már könnyen visszaüthetett” - jelentette ki lapunknak az Iránytű Intézet vezető elemzője. Hozzátette: Márki-Zay győzelme rámutatott, hogy a Fidesz legyőzhető, megfelelő taktikával még a Fideszes bástyák is bevehetők.

alfahír.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Vallomás a csodáról - Csinszka naplója - Boncza Berta (Csinszka)Vallomás a csodáról - Csinszka naplója
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat