HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Az Európai Zsidó Szövetség a lengyel alkotmánybírósághoz fordul a vitatott törvénymódosítás miatt

2018. február 07. 07:08
Hunhír.info

Auschwitz250.jpgA lengyel alkotmánybírósághoz fordul az Európai Zsidó Szövetség (EJA), miután Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette: alá fogja írni a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, de utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. Az új előírásokat az elmúlt napokban elsősorban Izrael és Ukrajna bírálta.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A brüsszeli székhelyű EJA elnöke, Menachem Margolin közleményben tudatta: mélységes sajnálattal vették tudomásul a lengyel elnök bejelentését, amellyel

Andrzej Duda egyértelműen figyelmen kívül hagyta az európai zsidóság és a nemzetközi közvélemény aggodalmait és úgy döntött, hogy aláírja a mélységesen elhibázott törvénymódosítást.

Margolin közölte, hogy szervezete a lengyel alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, ahogyan tette akkor is, amikor a lengyel törvényhozás a kóser vágás ellen fogadott el jogszabályokat. Az EJA elnöke tudatta azt is, hogy levelet írt az Európai Unió valamennyi intézménye vezetőinek, kérve őket, hogy „utasítsák rendre” Lengyelországot.

Felfoghatatlannak tűnik, hogy egy uniós tagállam számára megengedhető, hogy olyan drákói szigorú jogszabály elfogadásával mossa tisztára a történelmet, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik eltérő nézeteket vallanak az „Európa legsötétebb napjaiban” történt eseményekről – tette hozzá.

A lengyel parlament felsőháza február elsejére virradóra hagyta jóvá azt a vitatott törvénymódosítást, amely büntethetővé teszi, ha Lengyelországra hárítják a felelősséget a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért, többek között azáltal, hogy a „lengyel haláltáborok” kifejezést alkalmazzák. Az új előírásokkal a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosítják, így az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik „nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy „kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”.

Az ilyen tettet pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Nem számít majd bűntettnek viszont, ha ezt „művészeti vagy tudományos tevékenység keretében” követnék el.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Tesla és az eltitkolt találmányok - Összeesküvés elméletek sorozatTesla és az eltitkolt találmányok
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat