HunHír.info

2018. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

Lengyelek! Már megint túltolja a biciklit a kijevi parlament...

2018. február 06. 13:27
Hunhír.info

A kijevi parlament határozatban szólította fel kedden a lengyel elnököt, valamint a varsói parlament két házát, hogy legyenek újra nyitottak a konstruktív kétoldalú párbeszédre Ukrajnával. Lengyelország és Ukrajna kapcsolatait a második világháborús időszakot tekintve elsősorban a volinyi (volhíniai) mészárlás eltérő megítélése árnyékolja be. A régióban 1943-ban az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) több mint százezer lengyelt mészárolt le.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

A határozat azután született, hogy a lengyel parlament alsóháza január 26-án, a felsőháza pedig február 1-jén megszavazta a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, amely egyebek mellett büntetőjogi felelősség alá vonja a második világháborúban ukrán nacionalisták által elkövetett "bűntettek" tagadását.

Az előterjesztést a 450 fős kijevi parlament 242 képviselője szavazta meg, az oroszbarát Ellenzéki Blokk frakciójának viszont egy tagja sem támogatta. A határozat még azelőtt született, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban bejelentette, aláírja a jogszabályt, de egyúttal normakontrollra küldi az alkotmánybírósághoz.

A dokumentumban az ukrán parlament kifejezte "csalódottságát és aggodalmát" a törvény elfogadása miatt. A határozat szövege szerint az, hogy a jogszabály büntetőjogi felelősség alá vonja "az ukrán nacionalisták állítólagos bűntetteinek tagadását, előítéletes és történelmietlen megfogalmazás, amely utat enged a manipulációknak és az ukránellenes érzelmek erősödésének a lengyel társadalomban".

A kijevi képviselők szerint a törvény veszélybe sodorja az őszinte párbeszéd, a nyílt viták lehetőségét és a tudományos szabadságot a történelmi kérdések megítélése tekintetében.

A parlament leszögezte: elfogadhatatlannak tartja és elutasítja a kettős mérce alkalmazását a politikában, az ukrán nép kollektív felelősségének elvét, amellyel a lengyel fél egyenlőségjelet tesz az Ukrajna függetlenségéért harcolók cselekedetei és a huszadik század két totalitárius rezsimje, azaz a náci, illetve a kommunista rendszer bűntettei közé.

A kijevi törvényhozás felhívta a varsói vezetés figyelmét arra, hogy a módosított törvény ellentétes a lengyel-ukrán stratégiai partnerség szellemével. Kifejezte továbbá meggyőződését, hogy az ukránellenes érzelmek erősítése, a nyomásgyakorlás és félelemkeltés közvetlenül veszélyeztetheti a szabadságjogait annak a Lengyelországban dolgozó csaknem egymillió ukránnak, aki munkájával hozzájárul a lengyel gazdaság növekedéséhez.

Lengyelország és Ukrajna kapcsolatait a második világháborús időszakot tekintve elsősorban a volinyi (volhíniai) mészárlás eltérő megítélése árnyékolja be. Ez a terület a 2. világháborúig Lengyelországhoz tartozott, utána viszont a Szovjetunió, azon belül az Ukrán SZSZK, majd 1991-től a független Ukrajna részévé vált.

A régióban 1943-ban az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) több mint százezer lengyelt mészárolt le.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat