HunHír.info

2018. Napisten hava 23. nap, Hajna napja.

„Nem az én nevemben!” Sok magyar elhatárolódik a román kormányt támogató RMDSZ-től

2018. január 31. 13:39
Hunhír.info

roman-magygyulolok.jpgBírálatözön zúdul a világhálón az RMDSZ-re annak nyomán, hogy a szövetség megszavazta a Viorica Dăncilă vezette kormányt – holott csapnivalónak nevezte annak programját –, majd a balliberális koalícióval kötött együttműködés folytatása mellett döntött.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Az alakulat vezetőségének döntése miatti tiltakozásképp számos erdélyi magyar a „Nem az én nevemben!” címszóval látta el profilképét Facebook-oldalán. Ezzel azt kívánják kinyilvánítani, hogy helytelenítik a szövetség aktuális politikai döntéseit, amelyeket nem az ő felhatalmazásukkal hozott az alakulat. Emellett rengetegen adnak hangot elégedetlenségüknek az RMDSZ közösségi oldalán. A legtöbben azt kifogásolják, hogy a szervezet a parlamenti együttműködés sikertelenségei ellenére ismételten „lepaktált” a román balliberálisokkal, ami sokak szerint felér a politikai öngyilkossággal. „Nap mint nap egyre több magyar szavazót veszít el az RMDSZ. Vajon miért? De nem kell félni, következő választások alkalmával nem jutnak be a parlamentbe” – jegyzi meg az egyik hozzászóló, miközben hozzá hasonlóan mások is egyértelművé teszik, hogy többé nem szavaznak az RMDSZ-re.

Tényleg, komolyan gondoljátok? Hányadik sör után jöttetek rá, hogy rá kell szavazni erre a szedett-vedett kormányra???” – teszi fel a kérdést az RMDSZ Facebook-oldalán az egyik hozzászóló, arra utalva, hogy a szövetség vezetői kijelentették: a Dăncilă-kormány programja „olyan, mintha két sör mellett írták volna a mezőgazdasági minisztériumban”. Ugyanott megjelenik számos román felhasználó posztja is, amelyben ők is csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy az RMDSZ támogatja a „maffiakoalíciót”.

„Hogy fordítják románra, hogy RMDSZ? Válasz: PSD” – tette közzé találós kérdését az egyik román felhasználó. Mindazonáltal mások védelmükbe veszik a szövetséget, mondván, hogy a jelenlegi politikai felállásban az alakulat számára nem adódik más alternatíva, az RMDSZ nem szövetkezhet a magyarellenes hangokat megütő jobbközép román ellenzéki pártokkal. Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, és megszavazzák az új kormányt. Szerinte nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a „nehéz időkben is” eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel.

A politikus kedden elmondta, az RMDSZ a parlamenti erőviszonyokra és a jobbközép ellenzék magatartására hivatkozva folytatja a koalícióval kötött parlamenti együttműködést. „Az RMDSZ elszigetelődése a román parlamentben 2018-ban nagyon-nagyon rossz lenne mindenkinek, nemcsak nekünk, de az egész román társadalomnak is” – szögezte le Kelemen Hunor.

Krónika

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat