HunHír.info

2018. Enyészet hava 21. nap, Szűz Mária bemutatása, Úz, Uzor napja.

Erdogan az amerikai katonák kivonását kérte Manbídzsból

2018. január 25. 17:40
Hunhír.info

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán azt kérte Donald Trump amerikai elnöktől telefonon, hogy vagy az amerikai katonák vagy a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia fegyveresei vonuljanak ki az észak-szíriai Manbídzs térségéből - közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön Isztambulban a Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Cavusoglu elmondta: a Manbídzsot ellenőrző YPG rendszeresen átlő arra a 2000 négyzetkilométeres területre, amelyet a török haderő az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadművelet keretében tisztított meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáitól 2016 augusztusa után. A török tárcavezető megjegyezte, hogy Manbídzs városát 90 százalékban arabok lakják.

Cavusoglu leszögezte, hogy ha az YPG folytatja a provokációt, Törökország "megteszi a szükséges lépéseket".

Manbídzsban az YPG mellett amerikai erők is állomásoznak.

A török haderő szombaton nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az északnyugat-szíriai Afrín kerületben az YPG ellen, de az elmúlt napokban a török vezetés egy további szíriai hadműveletet is többször kilátásba helyezett Manbídzsban.

Cavusoglu hangsúlyozta, hogy az esetleges manbídzsi beavatkozás nem az Egyesült Államok, hanem a szíriai kurd milícia ellen irányul, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tart.

Hozzátette: a szíriai rezsim is tisztában van vele, hogy az YPG célja az ország felosztása, ezért Ankara nem gondolja, hogy a szíriai kormányerők együttműködnének a kurd fegyveresekkel.

A török diplomácia vezetője arról is beszélt, hogy Németország elhalasztotta a döntést a Törökországnak eladott harckocsik fejlesztéséről. Cavusoglu úgy vélte, hogy Németországban sok PKK-szimpatizáns él, a politikusok közül többen is támogatják a PKK-t, amely pedig nyomást gyakorol a német kormányra.

Karin Kneissl a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "részben aggodalommal követi" az afríni török hadművelet fejleményeit. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy törökországi látogatásának a kétoldalú kapcsolatok, a kölcsönös megértés fejlesztése volt az elsődleges célja. Hozzátette, hogy a találkozó a vártnál jobban sikerült és nagyon produktív volt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Ausztria változtat-e Törökország európai uniós csatlakozásával kapcsolatos "merev hozzáállásán", Kneissl azt válaszolta: erre az ügyre csak röviden tért ki török kollégájával, nem ez volt a megbeszélés kiemelt témája, de mindkét fél tudja, hogy nézeteltérései vannak.

Bécs és Ankara között a 2016-os török puccskísérlet óta feszült a viszony, amely többször éles szóváltásba torkollott. Az osztrák vezetés a megtorló török kormányzati intézkedések miatt először Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak leállítását követelte, majd 2017 tavaszán, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló török népszavazás kampányidőszakában nem szívesen látott vendégnek minősítette Erdogant.

Ausztriában mintegy 360 ezer török származású ember él, közülük 117 ezren török állampolgárok.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat