HunHír.info

2018. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

„Áldja meg Magyarország dicsőséges lelkű Kormányzóját”

2018. január 23. 11:21
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

besztercebanya-tompo-cikk-250.jpg„Áldja meg Magyarország dicsőséges lelkű Kormányzóját, hogy bölcselmével és lángoló szívvel irányíthassa hazánk hajóját vágyaink révébe. Oh, hogy ennek a drága földnek minden lakója önzetlen munkával, testvéri megértéssel szolgálhassa hazánkat. Gyűlölet helyett szeretetet, félreértés helyett megértést, széthúzás helyett összefogást, szenvedés helyett jólétet küldj, oh Istenünk…”

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Ez egy „Mirjam” címmel 1942-ben zsidó leányok számára megjelent imakönyv 543. oldaláról való imarészlet Kiss Arnold (1869-1940) nagybecskereki rabbi, filológus tollából.

Aztán van itt egy újságcikk is a Magyarországi Zsidók Lapja 1944. június 18-i számából, amely a kormányzót köszönti hetvenhatodik születésnapja alkalmából: Ebből is álljon itt egy röpke részlet:

„A Pesti Izraelita Hitközség Horthy Miklós 76. születésnapján a Wesselényi utcai Hősök templomában hálaadó istentiszteletet tartott. A hitközség elöljárósága, képviselő testülete testületileg megjelent, képviseltették magukat az összes felekezeti szervezetek és intézmények. Dr. Hevesi Ferenc főrabbi, ünnepi beszédében emlékezett meg a Kormányzó Úr dicsőséges országlásáról, s könyörgő imában kérte a Mindenhatót, hogy áldja meg Kormányzó Urunkat és a magyar hazát. […] Az istentisztelet a Hiszekeggyel kezdődött és a Himnusz eléneklésével ért véget.”

Tucatnyi hasonló idézetet lehetne egyébként idemásolni az akkori hazai zsidó sajtóból. Ehelyett vegyük csak szemügyre a mellékelt képet, amin a besztercebányai rabbi köszönti Horthyt és bakáit az 1940-es bevonuláskor. S most végül, de nem utolsósorban következzék még egy idézet:

„1919 után, a háborúvesztés, a legalábbis biológiai-származási szempontból a közvélemény által zsidónak tekintett kommunisták vezette Tanácsköztársaság után nem az a csoda, hogy olyan sokan antiszemiták lettek, hanem inkább az, hogy voltak olyanok, akik nem lettek azok.”

Ezt pedig Karsai László történész vetette papírra ama „Befogadók” címmel 1993-ban megjelent antológiájának 20. oldalán. S mégis, a numerus clausus és a négy zsidótörvény miatt bizonyos véleményformáló körök által rendre fasisztának, nácinak, antiszemitának nevezett Horthy-korszakban hivatalos zsidó orgánumokban így vélekedtek az ország első emberéről.

Közmondásosan vannak színek. Nemcsak koromfekete és hófehér van. Nincsen ez másként a történelemben sem. Csak hát ugye vannak, akik kizárólag e két színt ismerik és elvárják, hogy mások is így legyenek ezzel.

Mit is mondhatnók konklúzióként? Semmit, illetve mégis. Feltesszük a – persze költői – kérdést, ismerik-e a fentebbi citátumokat azon mai zsidók, akik továbbra is csak szidalmazni tudják Horthyt? (Hangsúlyozandó: nem A zsidók, hanem AZON zsidók...)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat