HunHír.info

2018. Enyészet hava 18. nap, Kartal napja.

Telet űztek Sepsikőröspatakon

2018. január 22. 18:31
Hunhír.info

Közösségi élmény, nemzedékek közti móka, néphagyomány éltetése, a feladat vállalásának fontossága – a sepsikőröspataki farsangi felvonulás mindenből nyújt egy keveset. Férfiak, fiatalabbak és idősebbek azért öltöznek be évtizedek óta álcájukba, mert a zsenge – csak 1978 óta tartják – szokást tartani, átadni akarják, s minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy közösen jó vidáman járni a falu utcáit, s zeneszóval köszönteni megannyi rokont és ismerőst.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Szeretik megmutatni azt is, hogy az önkéntes tűzoltócsoport népes és egységes, lehet számítani segítségükre, ha a szükség úgy hozná. Érti ezt a falu népe, és amint a maszkosokat kísérő községi fúvósok hangját meghallják, kapujuk elé vonulnak, tésztával és borral kínálják, s hogy közhasznú tevékenységüket segítsék, pénzzel pártolják fel őket.

Így volt ez tegnap délelőtt és délután is. A fejszével és késekkel felfegyverzett sereg távolról véresnek és félelmetesnek tűnt, ám közelről meglátszott, a ruhákon a piros foltok festéktől származnak, a fegyverek fából vannak, s hiába voltak vérfagyasztóak a maszkok, viselőik alakjából következtetni lehetett, melyik jó barát vagy ismerős bújik meg alattuk.

Szígyártó András, az egyik főszervező örömét fejezte ki, hogy ez alkalommal is sikerült a Váncsa György által meghonosított farsangi felvonulást éltetni, és általa a közösséget megmozgatniuk. Jó hír az is, hogy tavaly nem nagyon akadt olyan eset, amikor a tűzoltóegyletnek különösebben közbe kellett volna avatkozni – ilyen legyen az idei év is! „Nagyon jól fogadtak mindenhol: minden bizonnyal háromszáznál több kapu nyílt meg előttünk, annyi pénzt adakoztak, mint még soha, s arra bátorítottak, tartsuk a szokást. Azon leszünk, hogy az úgy is legyen” – mondotta Szígyártó András, aki számára ünnep volt az ünnepben, hogy huszonötödik alkalommal vezethette a csapatot.

Hecser László - 3szek.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat