HunHír.info

2018. Kikelet hava 24. nap, Jutas napja.

Egy szkíta herceg háborítatlan halomsírjára bukkantak...

2018. január 15. 15:38
Hunhír.info

szkitalovasperec.jpgSvájci kutatók a Tuvai Köztársaság egyik mocsaras régiójában bukkantak rá a kurgánra. A felfedezést műholdas felvételek segítették elő. Az építmény egy szkíta herceg nyughelyét rejtette a magában. A Svájci Tudományos Alapítvány által támogatott szakértő a műholdas felvételeken azonosított még hónapokkal korábban egy-egy körkörös struktúrát a szibériai Ujuk-folyó völgyében.

A kutatásba ezt követően becsatlakoztak a Berni Egyetem, az Orosz Tudományos Akadémia és az Ermitázs munkatársai is, akik ásatásokkal igazolták, hogy a felvételeken jól kivehető építmény egy szkíta elöljáró kurgánját rejti.

Az Arzsán 0 nevet viselő nyughely mintegy tíz kilométerre található az Arzsán 1 halomsírtól. A régészek szerint ez a térség legkorábbi hercegi sírja. A szibériai „Királyok völgyeként” is ismert régióban rengeteg kurgán fekszik, a sírokhoz pedig gyakran gazdag sírmellékek tartoznak. A kurgánok a sztyeppei népek temetkezési helyei, halomsírok. Kialakításuk úgy történt, hogy egy fedett, de nem feltöltött gödörsír fölé halmot emeltek. A kurgán török–tatár eredetű orosz szó, melynek jelentése nagyjából sírhalom.

A kutatócsoport által feltárt fagerendák az időszámítás előtti 9. századból származnak. Ez azt jelenti, hogy az új halomsír még a 8-9. század fordulóján épült Arzsán 1-nél is idősebb. Utóbbi lelőhelyet az 1970-es években tárták fel.

Az Arzsán 0 egy nehezen megközelíthető, mocsaras területen fekszik. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a kurgán nem esett a sírrablók áldozatául. A kutatók bíznak benne, hogy a háborítatlan nyughely a 2001 és 2004 közt feltárt Arzsán 2-höz hasonlóan gazdag sírmelléket tartalmaz.

Utóbbi lelőhelyen a több mint ezer aranytárgy mellett fegyvereket, lószerszámokat és edényeket is azonosítottak. Gino Caspari, a Svájci Tudományos Alapítvány szakértője bízik abban, hogy a helyi klíma sajátosságainak köszönhetően a mélyben szerves anyagokból készült tárgyakat is találhatnak.

(História - Híradó)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Abszurditások világa - Bogár LászlóAbszurditások világa
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat