HunHír.info

2018. Újkenyér hava 18. nap, Ilona napja.

Egy szkíta herceg háborítatlan halomsírjára bukkantak...

2018. január 15. 15:38
Hunhír.info

szkitalovasperec.jpgSvájci kutatók a Tuvai Köztársaság egyik mocsaras régiójában bukkantak rá a kurgánra. A felfedezést műholdas felvételek segítették elő. Az építmény egy szkíta herceg nyughelyét rejtette a magában. A Svájci Tudományos Alapítvány által támogatott szakértő a műholdas felvételeken azonosított még hónapokkal korábban egy-egy körkörös struktúrát a szibériai Ujuk-folyó völgyében.

A kutatásba ezt követően becsatlakoztak a Berni Egyetem, az Orosz Tudományos Akadémia és az Ermitázs munkatársai is, akik ásatásokkal igazolták, hogy a felvételeken jól kivehető építmény egy szkíta elöljáró kurgánját rejti.

Az Arzsán 0 nevet viselő nyughely mintegy tíz kilométerre található az Arzsán 1 halomsírtól. A régészek szerint ez a térség legkorábbi hercegi sírja. A szibériai „Királyok völgyeként” is ismert régióban rengeteg kurgán fekszik, a sírokhoz pedig gyakran gazdag sírmellékek tartoznak. A kurgánok a sztyeppei népek temetkezési helyei, halomsírok. Kialakításuk úgy történt, hogy egy fedett, de nem feltöltött gödörsír fölé halmot emeltek. A kurgán török–tatár eredetű orosz szó, melynek jelentése nagyjából sírhalom.

A kutatócsoport által feltárt fagerendák az időszámítás előtti 9. századból származnak. Ez azt jelenti, hogy az új halomsír még a 8-9. század fordulóján épült Arzsán 1-nél is idősebb. Utóbbi lelőhelyet az 1970-es években tárták fel.

Az Arzsán 0 egy nehezen megközelíthető, mocsaras területen fekszik. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a kurgán nem esett a sírrablók áldozatául. A kutatók bíznak benne, hogy a háborítatlan nyughely a 2001 és 2004 közt feltárt Arzsán 2-höz hasonlóan gazdag sírmelléket tartalmaz.

Utóbbi lelőhelyen a több mint ezer aranytárgy mellett fegyvereket, lószerszámokat és edényeket is azonosítottak. Gino Caspari, a Svájci Tudományos Alapítvány szakértője bízik abban, hogy a helyi klíma sajátosságainak köszönhetően a mélyben szerves anyagokból készült tárgyakat is találhatnak.

(História - Híradó)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat