HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Iránytű Intézet: A Jobbikot tartják a fő kihívónak, a Fideszt utasítják el a legtöbben

2018. január 10. 17:35
Hunhír.info

szavazas-250.jpgMiközben a pártot választani tudó, biztos szavazók körében a Jobbik népszerűsége jócskán elmarad a Fideszétől, a választók abszolút többsége – 54 százaléka – Vona Gábor pártját tartja a nagyobbik kormánypárt legnagyobb kihívójának – derül ki az Iránytű Intézet decemberi közvélemény-kutatásából.

Ennél jóval kevesebben, a választók mindössze 13 százaléka véli úgy, hogy a Fidesz kihívója a Botka László miniszterelnök-jelölt visszalépése után zuhanórepülésbe kezdett MSZP. A kutatás arra is rámutat, hogy a baloldal összefogásában már csak az MSZP szavazói bíznak.

A felmérésből kiderült: a választók relatív többsége – 45 százaléka – szerint a nagyobbik kormánypárt Vona Gábort tekinti kihívójának, de magas – 19 százalékos – a Demokratikus Koalíció elnökét, Gyurcsány Ferencet megjelölők aránya is. A felmérés azonban visszaigazolja a közvélekedést, miszerint hiányzik egy valódi kihívó.

Az Iránytű Intézet mérése alapján megállapítható, a választók magasabb arányban tudtak kihívó pártot választani, mint miniszterelnök-jelöltet.

Figyelemre méltó még, hogy ugyan a választói csoportok többsége szerint Vona Gábor a kormányfő kihívója, a biztosan nem szavazók között viszont Gyurcsány Ferenc az alkalmasabb személy.

A DK elnökét kihívónak tekintők ugyanakkor felülreprezentáltak a DK és az MSZP szavazói között is.

Az ellenzék erejének megítélésében viszont nincs nagyon lemaradva a baloldal. Ha ugyanis széles körű összefogást hoznának létre, a választók 40 százaléka egy baloldali pártokból álló szövetséget támogatna – ez 7 százalékkal kevesebb, mint ahányan a Jobbikra adnák szavazatukat, ha most vasárnap tartanák a választást (a kérdést megítélni nem tudók aránya 13 százalék volt).

A kutatásban rákérdeztek a választók másodlagos pártpreferenciájára is. Eszerint második választásként az LMP a legnépszerűbb (12 százalék), a Jobbik ettől némiképp elmaradva 9 százalékon áll e tekintetben. Érdemes azonban hozzátenni: a választók közel harmadának vagy nincs elsődlegesen támogatott pártja, vagy nem is szavazna, illetve 22 százalékuknak nincs másodlagos pártpreferenciája.

A legutasítottabb pártoknak egyébként továbbra is a kormánypártok (23 százalék) számítanak. Ebben a „versenyben” második a Jobbik (18 százalék), majd az MSZP következik 17 százalékkal.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat