HunHír.info

2018. Ígéret hava 21. nap, Rof napja.

Halálos vége lett a hamis riasztásnak, kommandós lőtte le a kétgyermekes apát

2017. december 30. 11:26
Hunhír.info

Csütörtök éjjel segélykérő hívás futott be az amerikai rendőrséghez: egy fegyveres férfi agyonlőtt valakit, túszokat ejtett, és azzal fenyegetőzik, hogy felgyújtja az egész házat. Ilyen – az Egyesült Államokban egyáltalán nem elképzelhetetlen – helyzetben nem csoda, hogy a hatóságok nagy erőkkel, és mindenre készen vonultak ki a kansasi címhez.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

A feltételezett tettes azonban egyszerűen ajtót nyitott, s meglepetésében többszöri felszólítás ellenére sem emelte elég magasra a kezét. Ez végzetes hibának bizonyult: egy rendőr, attól tartva, hogy a gyanúsított fegyveréért nyúl, egy lövést adott le. A kétgyermekes, 28 esztendős Andrew Finch belehalt sérüléseibe.

Csakhogy kiderült, sem gyilkosság, sem túszejtés, sem fenyegetőzés nem történt, de még fegyver sem volt az agyonlőtt férfinál. Andrew Finch úgynevezett „swatting” áldozata lett. A „swatting” az amerikai rendvédelem különleges egységének, a SWAT-nek a nevéből származik, és egy olyan „ugratást” jelent, melynek során egy hamis segélyhívással ráhívják valakire a rendőrséget. A veszélyes „tréfa” főleg a videójátékosok körében népszerű: mivel gyakran magukat is kamerázva, élőben közvetítve játszanak, vagy mikrofonnal beszélgetnek egymással, a jelenetnek így az egész világ, vagy a játékos-közösség is tanúja lehet. Sőt, később ezek akár a YouTube-on terjedhetnek tovább:

A rendőrség a hamis bejelentéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 25 éves fiatalembert. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az áldozat nem volt tagja semmilyen játékosközösségnek. Az is előfordulhatott persze, hogy az egyik játékos szándékosan hamis lakcímet adott meg társának, így annak „ugratása” is rossz helyre irányult. A helyi médiának nyilatkozó család mindenesetre ugyanolyan hibásnak tartja a bejelentőt, és a rendőrséget is. A halálos lövést leadó egyenruhás egyébként több mint hét éve szolgál, a vizsgálat idejére fizetett szabadságra küldték.

A „swattingről” régóta vita zajlik az Egyesült Államokban. A rendőrség többször figyelmeztett már arra, hogy mennyire rosszul is elsülhet egy ilyen „ugratás”, és az a fenti videóból is látható, hogy a gépfegyverekkel felszerelt különleges egységek egyáltalán nem tréfálnak, hiszen ők nem tudhatják, hogy valójában nem éles helyzetben vannak. Korábban is előfordultak már balesetek, a The New York Times felidézi például, hogy 2015-ben a hatóságok gumilövedéke tört csontokat, máskor a rendőrre lőttek rá, mert azt hitték betörő. Kérdés az is, milyen büntetést szabjanak ki a hamis bejelentőkre? Hiszen nyilván nem csak a rendőrség erőforrásait vesztegetik, de egyben életeket is veszélybe sodornak. Volt már, akit egyéves börtönbüntetésre ítéltek emiatt, egy halálosan végződő „swatting” esetében azonban nyilván komolyabb büntetésre számíthat az elkövető. Problémát jelenthet az is, hogy a bejelentő még csak nem is feltétlenül az Egyesült Államokból származik, segélyhívást akár a világ másik végéből is leadhatnak. A jelenség ellen próbál fellépni a játékos közösség is, talán ez a tragédia ébresztőt fúj majd, mennyire veszélyes ilyen tréfát űzni.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat