HunHír.info

2019. Fergeteg hava 17. nap, Edömér napja.

Sok százezer fegyvert hoznak be illegálisan az EU területére

2017. december 27. 08:03
Hunhír.info

fegyver.jpgEgy norvég napilap szerint csempészek több mint félmillió fegyvert hoztak be illegálisan az Európai Unió területére, és jelenleg is közel egymillió illegális fegyver forog közkézen a balkáni feketepiacon. Az Europol 2014-es adatai szerint több mint félmillió olyan fegyverről tudni, aminek ellopását bejelentették, de valószínűsíthető, hogy illegálisan értékesítették és behozták az Európai Unióba.

Menedék - Bayer

Egy norvég napilap, a Dagbladet most arról számolt be, hogy a skanvináv országokban megszaporodtak korábban ritkán látott fegyvertípusok is; a bűnelkövetők többek közt szerb Zastava és cseh Skorpion géppisztolyokat használnak a bandaháborúk során, újabban az utcai fegyveres harcokat követően ilyen gyártmányokat foglal le a rendőrség.

A lap szerint a bandaháborúk során használt fegyverek többsége a balkáni háborúkból maradt hátra, innen csempészik be a határait nem kellő mértékben ellenőrző Európai Unió gazdagabb országaiba.

A Dagbladet azt írja, a szervezett bűnözői csoportok egyre gyakrabban használnak dél- és kelet-európai gyártású fegyvereket – idén ősszel is több tucat letartóztatás történt, melynek során a volt Jugoszláviából, Bulgáriából és posztszovjet országokból érkezett fegyvereket is lefoglaltak a norvég hatóságok.

A lapnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Predrag Petrovic szerint a Balkánról továbbra is özönlenek a fegyverek az Európai Unióba, jelenleg is mintegy egymillió illegális fegyver lehet a csempészeknél.

“Több mint 900000 fegyver van úton Európába. Sokan bejelentik, hogy a fegyvereiket ellopták, de valójából ezeket illegálisan eladják Nyugat-Európában” – mondta.

Petrovic kifejtette, hogy a fegyvercsempészek a Balkánon beszerzett készletet tizenötszörös áron tudják eladni nyugat-európai országokban; Szerbiában 200 euróért vesznek AK-47-es gépkarabélyt, amit Nyugat-Euurópában, vagy a skandináv országokban 3000 euróért továbbértékesítenek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanekkora az árrés a kisebb kaliberű fegyvereknél is, ezért gyakorlatilag folyamatosan özönlenek a fegyverek Nyugat-Európába és a skandináv országokba. Ez a fegyveres utcai harcok számának növekedésén is meglátszik; Svédországban a 2017-es év folyamán 300 utcai lövöldözés történt, ennek során több mint negyven ember halt meg és 135-en megsérültek.

Novemberben 17 európai ország egy közös művelet során felszámolt egy kiterjedt csempészhálózatot, mely Nyugat-Európában és Skandináviában értékesített illegális lőfegyvereket. Balkáni országokban 18 embert tartóztattak le és 135 fegyvert lefoglaltak, de a Dagbladet összesítése arra utal, hogy ez európai szinten mit sem számít. Ameddig az EU az illegális határátlépéseket sem tudja megakadályozni, a fegyverek behozatala is akadálytalanul folytatódhat.

hídfő.ru

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat