HunHír.info

2018. Enyészet hava 15. nap, Nyilas napja.

Ismeretlen tettesek megrongáltak egy varsói mecsetet

2017. november 27. 19:01
Hunhír.info

muszlim-ima-250.jpgIsmeretlen tettesek kitörték egy varsói mecset ablakait hétfőre virradó éjjel, és megrongálták az épületet. Az imahelyet működtető lengyelországi Muzulmán Liga imámja rasszista hátterű támadásnak minősítette a történteket.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A lengyel rendőrség és a belügyi tárca által közzétett információk szerint a varsói Ochota negyedben 2015-ben épült mecsetben és a mellette működő kulturális központban az éjjeliőr hajnali 1 óra körül zajt hallott, majd reggel 6 óra tájban értesítette a rendőrséget.

A rendőrség vizsgálatot indított, ellenőrizte a térfigyelő kamerák felvételeit, és felszólította az esetleges szemtanúkat, hogy jelentkezzenek.

A Muzulmán Liga (LM) elnöke, Youssef Chadid hétfő délutáni sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy Lengyelországban növekszik az iszlamofóbia és a rasszizmus, s a támadás rasszista alapú volt.

Azzal vádolta a lengyel hatóságokat, hogy semmibe vették korábbi közléseit a központot érő fenyegetésekről. Kifejtette, hogy az iszlám vallás híveit „rendszeresen támadják az utcákon”, az LM tagjai hiába igyekeznek „a béke vallását” hirdetni.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter sajtóértekezletén reményét fejezte ki, hogy az elkövetőket hamarosan elfogják. Leszögezte: az éjjeliőr többórás késéssel értesítette a rendőrséget, amikor a tettesek már távoztak. Blaszczak szerint a rendőrség intenzíven dolgozik az ügy felderítésén.

Az ochotai mecset a két varsói muzulmán szentély egyike. A központ létesítését a helyi lakosok ellenezték, 2014-ben az épülő mecsetre ismeretlen személyek több lövést adtak le. Röviddel a központ megnyitása után pedig egy fiatal nő a mecsetben és annak bejáratánál levágott disznófejeket szórt szét. Az általa „művészakciónak” minősített tettet utólag azzal indokolta, hogy egy muzulmán vallású fiatalember nem viszonozta érzelmeit.

Az LM a két legnagyobb lengyelországi muzulmán szervezet egyike. 2012-es becslések szerint 25 ezer, mindenekelőtt a közel-keleti országokból 1989 után betelepült, szunnita felekezetű tagja volt. A másik muzulmán közösség, mely többek között a 14. században Lengyelországban letelepedett tatárok utódait, illetve a lengyel állampolgársággal vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező szunnitákat tömöríti, a mintegy 5 ezer fős Muzulmán Vallási Szövetség.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat