HunHír.info

2018. Szelek hava 19. nap, Kocsárd napja.

Az izraeli ultraortodox egészségügyi miniszter lemond: micsoda? szombaton dolgozni?

2017. november 25. 14:28
Hunhír.info

Jákóv Licman ultraortodox egészségügyi miniszter, az Egyesült Tórapárt vezetője bejelentette, hogy a hét végén benyújtja lemondását – jelentette az izraeli média pénteken. A miniszter szerint az indok az, hogy szombatra vasúti karbantartási munkálatokat irányoztak elő

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Noha Licman azt is közölte, hogy az askenázi ultraortodoxokat képviselő pártja valószínűleg továbbra is tagja marad a kormánykoalíciónak, a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt az Egyesült Tórapártot követve szintén visszaadhatja miniszteri tárcáit a szombat vallási szentségének megsértésére hivatkozva. Ez pedig veszélybe sodorhatja a kormányt – vélekedett pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Licman a guri vallási mozgalmat vezető Jakov Arije Alter rabbi haszid udvarához tartozik, és Alter rabbi úgy döntött, hogy a továbbiakban nem köt kompromisszumot a szombati munkavégzés vallási tilalmának kérdésében, majd felszólította széke elhagyására a neki mindenben engedelmeskedő minisztert.

A kabinetben részt vevő haszid pártok tiltakozása miatt Hájim Kac munkaügyi és szociális miniszter a vallásos pártok megbékítése érdekében korábban csakis az olyan karbantartó munkálatok elvégzését engedélyezte szombaton, amelyek elmaradása emberéleteket sodorhat veszélybe.

A zsidó vallás szabályai szerint emberek életének védelmében meg szabad szegni a szombati munkavégzés tilalmát.

“Nincs más választása. A rabbi erre utasította, és engedelmeskednie kell”- nyilatkozta a Háárec című újságnak az egészségügyi miniszter egyik bizalmasa, a szerinte egyáltalán nem szívesen lemondani készülő Jákov Licman lépéséről.

Az egyelőre bizonytalan kimenetelű politikai válság a hét elején kezdődött, amikor az izraeli vasúttársaság bejelentette, hogy a következő szombaton létfontosságú munkálatokat kell elvégeznie a vasútvonalakon, mert különben a rá következő héten le kell állítania az egész ország vasúthálózatát.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán tanácskozott a koalíció ultraortodox pártjaink képviselőivel, de nem sikerült egyezségre jutniuk. Csütörtökön úgy tűnt, hogy megszületett a kompromisszum a csakis legeslegszükségesebb munkálatok szombati elvégeztetéséről, s azok időtartamának tizenkettőről négy órára csökkentéséről.

Péntek reggel azonban felborult a megállapodás. Licman múlt pénteken is lemondásával fenyegetőzött a szombati tilalom megsértése miatt, de akkor sikerült kompromisszumra jutni, mert a kormány megígérte, hogy nem zsidó vallású emberek végzik el a szombati karbantartást.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat