HunHír.info

2018. Szelek hava 27. nap, Dancs napja.

A szíriai közvetlen párbeszédet kívánja ösztönözni a jövő heti orosz-török-iráni csúcs

2017. november 17. 15:41
Hunhír.info

A szíriai kormány és az ellenzék egésze közötti közvetlen, a politikai rendezésről folytatandó párbeszédet szándékozik ösztönözni a jövő heti orosz-török-iráni csúcstalálkozó - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök jövő szerdán Szocsiban ül majd tárgyalóasztalhoz. Szergej Lavrov elmondta, hogy a találkozó előkészítésének keretében még a héten találkozik török és iráni hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

Lavrov kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában leszavazták a világszervezet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szíriai közös vizsgálati mechanizmusának (JIM) pénteken lejáró mandátumának meghosszabbítására vonatkozó, orosz támogatottságú bolíviai javaslatot. Mint mondta, a voksolás eredménye azt mutatja, Washington és szövetségesei nem akarják, hogy a JIM "becsületesen, érthetően és hatékonyan működjön".

A mandátumhosszabbításról szóló amerikai javaslatot Oroszország vétózta meg. Moszkva egyebek között azt kifogásolta, hogy az ENSZ és az OPCW szakemberei úgy készítették el a damaszkuszi kormányt elítélő jelentésüket az április 4-én a szíriai Hán Sejkúnnál elkövetett szarintámadásról, hogy ki sem szálltak a helyszínre.

A JIM jelentésével szemben, amelyben Moszkva feltűnően gyakorinak találta a "lehetséges", a "valószínű" és a "feltételezhető" kifejezés használatát, az orosz vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai településnél nem repülőről ledobott légibomba, hanem egy, a talajon fekvő, feltehetően egy vízvezetékcsőből készített vegyi töltet robbant fel. Oroszország "amatőr természetűnek" minősítette a nemzetközi értékelést, amely megítélése szerint "dilettáns metodológiával" készült.

Lavrov hazugsággal vádolta meg Nikki Haleyt, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselőjét. Haley azt állította, az elmúlt napokban meghiúsult minden kísérlete, hogy telefonon elérje orosz hivatali partnerét, Vaszilij Nyebenzját, akivel a határozattervezetek szövegének egységesítéséről akart egyeztetni.

"Feltehetően új jelenséggel van dolgunk a nemzetközi kapcsolatokban, már nemcsak hamis hírek vannak, hanem hamis diplomácia is" - mondta.

Szavai szerint az orosz állandó ENSZ-képviselet munkatársai megvitatták a határozattervezettel kapcsolatos aggályaikat amerikai kollégáikkal, akik úgy tettek, mintha azokat figyelembe vették volna, "de nem így történt". Mint mondta, az amerikai fél a mandátumhosszabbítással változatlanul akarta fenntartani a közös vizsgálati bizottság munkamódszereit.

Lavrov egyértelműen arra célzott, hogy az Egyesült Államok átvette az irányítást a JIM felett, ami ellentmond a nemzetközi szervezetek alapelveinek.

Lavrov minderről a Luis Videgaray Caso mexikói külügyminiszterrel közösen megtartott moszkvai sajtóértekezletén beszélt. Az orosz-mexikói viszony kapcsán megalapozatlannak nevezte azokat az újságcikkeket, amelyek szerint Moszkva beavatkozik a mexikói elnökválaszi küzdelembe, s hozzátette: "sejti", hogy azok honnan indultak ki.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel
A dzsihád legyőzése - Dr. Sebastian GorkaA dzsihád legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 199 Ft
Internetes ár: 2 879 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat