HunHír.info

2018. Szelek hava 27. nap, Dancs napja.

Ezért kellett oláh segget nyalni Kelemen Hunor?

2017. november 15. 20:16
Hunhír.info

A Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága szerdán úgy döntött: azt javasolják az államfőnek, hogy vonja vissza az állami elismerést Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől. Ezt a testület egyik tagja jelentette be az Antena3 hírtelevízióban.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A Románia Csillaga Érdemrend becsületbírósága javasolta a kitüntetés megvonását Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől, mivel tiszteletlenül nyilatkozott december 1-jéről, a román nemzeti ünnepről.

Az érdemrend megvonását a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció (CNMR) nevű civil szervezet kérte a becsületbíróságtól, miután Kelemen Hunor a kolozsvári Szabadság napilapnak augusztusban adott interjújában azt mondta: a magyaroknak nincs mit ünnepelniük az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumán, így nem is fognak ünnepelni.

A nyolc tagú becsületbíróság tagjai: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Costin Georgescu, Şerban Brădişteanu, Mircea Geoană, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu.

„Kelemen Hunor nem jogosult a Románia Csillaga érdemrendre, mert megsértette a román népet azáltal, hogy határozottan megtagadta, hogy román állampolgárként felvállalja saját népe történelmét. A CNMR, a magyar vezetők nyílt fenyegetőzése ellenére mindent el fog követni azért, hogy az érdemrendet visszavonják. (...) A magyar vezetők támadása szolidaritásra késztet bennünket és talán felkelt egy minimális román érzelmet a román politikai vezetőkben is” - mondta korábban a szervezet elnöke, Alexandru Cumpănaşu.

A becsületbíróság nem rendeli el a kitüntetés megvonását, csak javaslatot tesz az államfőnek, így vélhetően Klaus Iohannis dönt, hogy elnöki rendlettel visszavonja-e vagy sem az érdemrendet Kelemen Hunortól.

Tőkés Lászlótól szemrebbenés nélkül megvonta 2016 márciusában ugyanezt a kitüntetést. A lépést Victor Ponta kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Băsescu román államfőtől a legrangosabb romániai kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely „a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

hotnews.ro, foter.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat