HunHír.info

2017. Magvető hava 18. nap, Szivöltő napja.

Szorosabb magyar-horvát együttműködést szorgalmaz a Jobbik

2017. október 13. 16:50
Hunhír.info

Szerdán a horvátországi Károlyvárosban jártam, ahol közös fórumot tartottam a béruniós európai polgári kezdeményezés kapcsán a horvát Megújulás Generációjának elnökével, Frano Čirkoval

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Előadásunkat követően a közönség soraiból több kérdést is kaptam a magyar-horvát kapcsolatokról. Ismét kritikával illettem a magyar kormány szerb-horvát viszonylatban kiegyenlítetlen szomszédságpolitikáját is rámutatva, hogy közös problémáink, közép-európai egymásra utaltságunk és a 800 éves államközösségünk sokkal szorosabb együttműködésre kötelezi országainkat.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtettem, a Jobbik túlzottan erős lépésnek tartja Horvátország OECD-tagságának megvétózását, ezzel a magyar kormány valójában saját politikai érdekeit helyezte a nemzeti érdekek elé. Orbán Viktor ugyanis egy oligarcha barátját, a súlyos korrupciós bűncselekménnyel vádolt MOL-vezérigazgatót, Hernádi Zsoltot védi, akinek Horvátország a kiadatását kérte, miközben az ügy másik vádlottját, Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt jogerősen nyolc és fél év börtönre ítélték.

A bérunió kapcsán leszögeztem, hogy az nem gyengíti, hanem erősíti Nyugat-Európát is, a mostani bérszakadék ugyanis az egész kontinens stabilitását veszélyezteti, ezért annak felszámolása közös európai érdek. Európa népeit együtt kell felrázni, hogy Európa megmaradhasson! Az európai egység politikai alapjait azonban a nemzetállamok jelentik.

Frano Čirko üdvözölte a magyar-horvát együttműködés erősítését szorgalmazó felvetésemet. Béruniós polgári kezdeményezésünk kapcsán pedig felhívta a figyelmet, hogy 2013-as uniós csatlakozásuk óta 300 ezer horvát hagyta el az országot, többségében fiatalok. Az elvándorlás fő oka, hogy ugyanazért a munkáért jóval magasabb bért lehet nyugaton keresni, ennek pedig szörnyű következménye van a horvát gazdaságra és társadalomra nézve egyaránt. Mint fogalmazott, ez egy Észtországtól Bulgáriáig terjedő probléma, ezért kötelességüknek érzik, hogy minden eszközt felhasználjanak az EU-ban az új exodus megakadályozására.

A horvát pártelnök szerint az uniós csatlakozást elsősorban azért támogatták az emberek, mert magasabb életszínvonalat reméltek tőle, de most sokan becsapva érzik magukat, mivel az ígért gazdasági kiegyenlítődésnek semmi jele nincsen. Čirko aláhúzta, a bérunió napirendre vételével az EU-nak végre lehetősége lesz bizonyítania, hogy Kelet-Európa felzárkóztatását komolyan gondolja-e.

Szávay István - facebook

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Őseink Fényvallása - Bíró LajosŐseink Fényvallása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Az Istenek DNS-e - Zecharia SitchinAz Istenek DNS-e
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A felemelkedés rejtélyei - David WilcockA felemelkedés rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat