HunHír.info

2017. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

Európa Tanács főtitkára: „Visszalépés az ukrán tanügyi törvény a kisebbségek számára”

2017. október 07. 12:22
Hunhír.info

jobb-szektor-250.jpgAz új ukrán oktatási törvény a korábbiakhoz képest kevésbé kedvező feltételeket teremt a nemzeti kisebbségeknek – írta levelében Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Kárpátalján az ukrán állam még az államnyelv tanításához sem biztosít elég tankönyvet.

Magyar Menedék - Migránsokk

Osztja Magyarország aggodalmait az ukrán oktatási törvényt illetően Thorbjorn Jagland, az Euró­pa Tanács (ET) főtitkára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt levelében. Úgy tűnik, hogy az új ukrán oktatási törvény a korábbiakhoz képest kevésbé kedvező feltételek mentén biztosítja a nemzeti kisebbségi nyelvi oktatást Ukrajnában – írta Jagland a levélben, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) juttatott el tegnap az MTI-hez.

A főtitkár közölte: aggodalmait jelezte az ukrán hatóságoknak, és elmondta a miniszteri bizottság szeptember 27-i ülésén is. Ennek eredményeként Ukrajna kikéri a Velencei Bizottság véleményét a törvényről – írta. A levélben Jagland megerősítette, hogy aggályait a pénteken Strasbourgba érkező ukrán oktatási miniszterrel is meg kívánja vitatni, és remélhetőleg a szabályozás az ET sztenderdjeinek is megfelel majd. Az ET főtitkára végezetül meggyőződését fejezte ki, hogy az alapértékek, így a nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartása elengedhetetlen az erős és demokratikus Európában.

Csütörtökön jelent meg az Euobserver portálon a főtitkár cikke, amelyben azt írta: elfogadható célkitűzés az, hogy egy országban a kisebbségek tagjai mind beszéljék az államnyelvet, de fontos, hogy nyelvüket és kultúrájukat megvédjük.

Kijev azonban mindezt másként értékelte, állandó ET-képviselőjük a tanács kedvező véleményéről írt, hozzátéve: a Velencei Bizottság még nem értékelte az ominózus 7. cikket,

Miközben Kijev megkövetelné az államnyelv ismeretét, Kárpátalján nem biztosít az ukrán nyelv tanulásához szükséges tankönyveket a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szerint. A Kárpátalja.ma portál szerint sokszor az egész osztályra mindösszesen egy-két tankönyv jut valamely tantárgyból. A KMPSZ közlése szerint 28 057 tankönyvre lenne még szükségük a kárpátaljai magyar iskoláknak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Hunok és Rómaiak - Priskos Rhétor összes töredéke
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát - Donald J. TrumpGreat Again - Újra naggyá tesszük Amerikát
Könyv - Bolti ár: 3 290 Ft
Internetes ár: 2 961 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Magyar nagyasszonyok
Magyar nagyasszonyok
Könyv - Bolti ár: 1 500 Ft
Internetes ár: 1 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat