HunHír.info

2018. Földanya hava 26. nap, Balassa napja.

Magyarok a kerítés túloldalán

2017. szeptember 23. 17:53
Hunhír.info

hatarzar250.jpgHorgos mellett, az ásotthalmi határátkelőnél fekvő Királyhalom polgármestere, Katona Róbert vasárnap ebédidőben fogadott bennünket készséggel. Őszintén osztotta meg velünk húsba vágó tapasztalatait és gondolatait az elmúlt rettenetesen kemény évekről. Hosszasan mesélte a történeteket a civil szervezetekről, a szervezett embercsempészetről, a magyar birtokok kifosztásáról.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Katona úrtól megtudtuk, hogy alapvetően öt magyar többségű határ menti településnek okozott hatalmas kihívást a migráció: Magyarkanizsa (87%-a magyar), Martonos (87%), Horgos (84%), Királyhalom (98%), Hajdujárás (87%), Kelebia (59%). Hosszasan mesélte a történeteket a civil szervezetekről, a szervezett embercsempészetről, a magyar birtokok kifosztásáról.

Mint elbeszélte, 2012-ben jelentek meg a bevándorlók először nagyobb számban, előtte csak egy-egy eldobált útlevél utalt jelenlétükre. Kezdetben a falu lakossága igyekezett a menekültek segítségére lenni, a közösség tagjai összefogtak és meleg ételt készítettek számukra. Amikor azonban látták, hogy az ide érkezők hálátlanok és semmiféle tiszteletet nem tanúsítanak sem az európai kultúra, sem pedig a magántulajdon irányában, a segítőkészséget felváltotta a félelem, a kétségbe esés és a tehetetlenség érzései.

Különösen, amikor 2015 nyarán az 1700 fős településre naponta 500-1000 személy érkezett. Megtudtuk, hogy a szinte teljesen magyarlakta település óriási anyagi károkat szenvedett, de talán ennél még fájdalmasabb volt tehetetlenségük, ugyanis hiába fordultak a rendvédelmi szervekhez segítségért. A migránsok idős asszonyok kertjében mosakodtak, öreg emberek hűtőjét rámolták ki. Leszedték a polgármester gazdasági épületének tetőzetét, és elégették a benne talált faanyagot. Amikor Katona úr 2-3 kisgyermeket – megsajnálva őket – gyümölcséből megkínált, válaszul egy 20 fős migráns horda szó nélkül szaggatta le gyümölcseit a fáiról.

A legnagyobb fájdalom azonban neki és a falu lakóinak a temető meggyalázása volt. A migránsok itt szinte állandó jelleggel telepedtek meg, kihasználva az infrastruktúrát, mások apjának, anyjának a sírján szárították ruháikat, feltörték a ravatalozót, ellehetetlenítve, hogy a falu népe felmenői iránt kifejezze tiszteletét.

Az elbeszélés alapján, mikor a kerítés végül megépült, a migráns áradat fokozatosan csillapodott, és mivel sikerült elérni, hogy Ásotthalom és Királyhalom között ne legyen tranzitzóna – hiszen ez gyakorlatilag összeért volna a falu lakott területével – viszonylagos nyugalom állt be a faluban, és mostanában már csak 10-15 személy érkezik naponta a faluba.

Polgármester úr hangsúlyozta, azóta a leszedett gyümölcsök jelentik a legkisebb gondot, de óriási fájdalom látni a letaposott zöldséget, a fák letört ágait, és a mindent elárasztó szemetet. Utánfutókkal szokták összegyűjteni a szanaszét dobált hulladékot.

A gazdasági kár egy fontos eleme, hogy a környező településekről érkező cigány napszámosok a migránsbizniszben kezdtek utazni, és így nem volt, aki helyettük dolgozzon a földeken. Megdöbbentő volt olyan emberekkel beszélgetni, akik nap mint nap személyesen tapasztalják meg az embercsempészet működését, a civil és jogvédő szervezetek mesterkedéseit. Az embercsempészet sokszor következmény nélküli, és nincs kellően elrettentő erejű büntetés kilátásba helyezve ahhoz, hogy megfékezze azt. A kerítés megépülte előtt Belgrádon a vonatról leszállókat buszokkal és autókkal várták, hogy vigyék a zöldhatárhoz, adott tarifával.

Beszámolt róla polgármester úr, hogy szabadkai tejpiacközeli központtal működik egy civil szervezet. Itt 90%-ban nem szerbek tevékenykednek, hanem túlnyomórészt angliai „önkéntesek”, ezenkívül spanyolok, németek, valamint svájciak, osztrákok és egyéb nemzetek tagjai, és persze jó pénzért helyiek is közéjük állnak. Ők osztják szét a segélycsomagként nyugatról küldött hideg élelmet és bontatlan ruhaneműket, amiből sokszor túlkínálat van, így vagy eldobálják útközben, vagy áron alul eladják a piacon!

Saját szemével látta, hogy szinte az összes demonstrációhoz használt táblát, megafont a jogvédők hozták kocsival a röszkei határostromhoz. Ezenkívül nagy a bűnük a tekintetben, hogy a migránsok még mindig a temetőben élnek, és gazdaságok területén tanyáznak, hiszen kiépült hálózatukkal a migránsoknak csak egy telefonjukba kerül és „házhoz szállítják” az ételt és a ruhát, melynek csomagolásából keletkező szemetet természetesen szerteszét hagyják.

Épp egy hónapja történt, hogy a migránsok harangozni kezdtek a királyhalomi temetőben. Ezt Katona úr nem tűrte tétlenül, a helyszínre érkezve látta a felfordulást és fényképeket készített. Az éppen akkor érkező civil aktivista, (aki helybe hozta a meleg ételt) heves vitába kezdett vele, hiszen szerinte a sírokat gyalázó migránsoknak emberi joga, hogy nem készülhet róluk fotó a belegyezésük nélkül. Kis híján elküldte a polgármestert faluja temetőjéből!

A kerítés felhúzása, és az, hogy Királyhalomon nem épült tranzitzóna, óriási terhet vett le a gazdák válláról, jóllehet Katona úr így emlékszik vissza érzéseire, amikor megtudták, hogy kettős határzár fog épülni a déli szakaszon: „Az anyaország kerítést tesz a Délvidék és Magyarország közé… Nagyon fájt a dolog. Először úgy fogtam fel mintha tőlünk védekezne, tőlünk határolódik el az anyaország. A magyar lelkembe egy fejszecsapás volt.” Az hiszem, ezt mindannyian meg tudjuk érteni.

Habár jelenleg viszonylagos nyugalom van, az egész falu nagyon vágyik már a teljes békére. A lakosok hálásak Magyarországnak a kerítés megépítéséért, és a Prosperitati Alapítvány pályázataiért, amivel a magyar gazdáknak van lehetőségük jelentős támogatás elnyerésére.

Ugyanakkor felháborítónak tartja a szerb kormány passzivitását, és sérelmezi, hogy nem kaptak engedélyt a faluban polgárőrség felállítására, amivel megvédhették volna magukat. Szívesen venné a magyar kormánytól, ha súlyosabban büntetnék azt, amikor valaki megpróbálja átmászni a kerítést, hiszen sok esetben nem is a tranzitzónákba, hanem a magyar gazdák földjeire toloncolják vissza őket.

magyar fórum

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat