HunHír.info

2017. Földanya hava 20. nap, Kál napja.

A kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügye a magyar diplomácia totális csődje

2017. szeptember 10. 20:10
Hunhír.info

vereckei-hago-karpatia.jpgA Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek magának kellene nemzetközi fórumok elé vinnie a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügyét. Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a készülő ukrán oktatási törvényről hónapok óta lehetett tudni.

Magyar Menedék - Migránsokk

Feltehetően az ottani szélsőjobboldalnak tett gesztusról van szó, ezzel próbálják ugyanis biztosítani a parlamenti többséget az ősszel várható ukrajnai gazdasági reformokhoz, amelyek fájdalmas megszorításokkal is járhatnak. Feltette a kérdést Szijjártó Péter külügyminiszternek: mit tett a magyar diplomácia a kárpátaljai magyar kisebbségért az elmúlt fél évben, mit tett a törvény elfogadása óta eltelt csaknem egy hétben, és mit kíván tenni ezután.

Ami eddig történt, az ugyanis véleménye szerint a “magyar diplomácia totális csődje”, pedig az ellenzéki politikus szerint keményebb fellépéssel, nyomásgyakorlással meg lehetett volna akadályozni a törvényt. Most már nagy a baj, a miniszterelnök nemzetközi fellépésére lenne szükség, ám Orbán Viktor hétéves kormányzása során egyszer sem vitte a magyar kisebbségek ügyét nemzetközi fórumok elé – mondta Szávay István.

Úgy folytatta, a kormányfő csak akkor harcolt Brüsszellel, amikor arra saját hatalma, a pártállam kiépítése érdekében volt szüksége, így például az alaptörvény, az Alkotmánybíróság, a bírák nyugdíjazása, vagy a médiatörvény ügyében. Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A felemelkedés rejtélyei - David WilcockA felemelkedés rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat