HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

A kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügye a magyar diplomácia totális csődje

2017. szeptember 10. 20:10
Hunhír.info

vereckei-hago-karpatia.jpgA Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek magának kellene nemzetközi fórumok elé vinnie a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának ügyét. Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a készülő ukrán oktatási törvényről hónapok óta lehetett tudni.

Feltehetően az ottani szélsőjobboldalnak tett gesztusról van szó, ezzel próbálják ugyanis biztosítani a parlamenti többséget az ősszel várható ukrajnai gazdasági reformokhoz, amelyek fájdalmas megszorításokkal is járhatnak. Feltette a kérdést Szijjártó Péter külügyminiszternek: mit tett a magyar diplomácia a kárpátaljai magyar kisebbségért az elmúlt fél évben, mit tett a törvény elfogadása óta eltelt csaknem egy hétben, és mit kíván tenni ezután.

Ami eddig történt, az ugyanis véleménye szerint a “magyar diplomácia totális csődje”, pedig az ellenzéki politikus szerint keményebb fellépéssel, nyomásgyakorlással meg lehetett volna akadályozni a törvényt. Most már nagy a baj, a miniszterelnök nemzetközi fellépésére lenne szükség, ám Orbán Viktor hétéves kormányzása során egyszer sem vitte a magyar kisebbségek ügyét nemzetközi fórumok elé – mondta Szávay István.

Úgy folytatta, a kormányfő csak akkor harcolt Brüsszellel, amikor arra saját hatalma, a pártállam kiépítése érdekében volt szüksége, így például az alaptörvény, az Alkotmánybíróság, a bírák nyugdíjazása, vagy a médiatörvény ügyében. Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat