HunHír.info

2018. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

”A kisebbségét képviselő liberális értelmiség erőszakos inkvizícióvá válik...”

2017. augusztus 18. 09:27
Hunhír.info

motozas250.jpg...Szájkosarat raktak az emberekre, és kiszélesítették a tabuk körét. Lehetővé tették, hogy a társadalomnak valójában csak a kisebbségét képviselő liberális értelmiség teljesen hiszterizált, hiperérzékeny, ám annál erőszakosabb inkvizícióvá váljon...

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Őry Mariann: Szétszakadt Államok

Álláspont. Pillantás a jövőbe – ez volt múlt hét végén Charlottesville-ben, nem csak egy elfajult tüntetés

Egyre valószínűbb, hogy megérjük az újabb amerikai polgárháborút, annak bekövetkeztéért ugyanis sokat, elkerüléséért viszont keveset tesznek. A történtek másnapján megszólalt a politikai visszatérésre készülő Barack Obama is, és a világ széplelkei által rongyosra osztogatott Twitter-bejegyzése rá jellemzően bicskanyitogató. „Senki sem születik úgy, hogy egy másik embert bőrszíne, származása vagy vallása miatt utál, embereknek tanulniuk kell a gyűlöletet, de ha gyűlölni meg tudnak tanulni, akkor szeretni is meg lehet tanítani őket. Mert a szeretet természetesebben fakad az emberi szívből az ellentéténél” – idézte a volt elnök Nelson Mandelát, megtámogatva egy fotóval, amelyen aranyos fehér, fekete és ázsiai kisgyerekekkel jópofizik. Az önreklám és a közhely ilyen szinten viszolyogtató kombinációja arra utal, hogy Obama mint volt államférfi nagyjából egy jobb napokat látott valóságshow-celebbel van egy szinten.

Barack Obamának tetemes felelőssége van abban, hogy a Charlottesville-ben feltörő feszültség cseppet sem enyhült az elmúlt években. Sőt. A magukat frappánsnak tartó amerikai értelmiségiek és politikusok Trumpot oktatják ki azzal, hogy márpedig nem kell itt árnyalni a jó- és a rosszfiúk harcát – és ezzel szintén nem kerülnek egy lépéssel sem közelebb a megoldáshoz. A jobbközép, konzervatív erőkre nagyjából mindenhol a világban jellemző, hogy távolságot tartanak oldaluk szélétől, s különösen igaz ez ma Amerikában, ahol, ha az ember nem vigyáz, hipp-hopp nácinak bélyegzik. Ugyanez nem igaz a másik oldalra, hiszen számos demokrata politikus is módszereikben talán radikális jófiúkként tekint például az elméletileg a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter mozgalomra és a hozzá csapódó úgynevezett antifasisztákra, akik főleg nagyvárosok szétverésében jeleskednek. Ezt a szervezetet nevezte a nyugati jobboldal egyik ikonja, a kanadai Lauren Southern „etnikai terrorszervezetnek”, ami azért olyan nagyon távol nem áll a valóságtól. Ha megnézzük az amerikai tüntetéseken, valamint a közösségi médiában terjedő jelszavakat, nem lesz kétségünk afelől, hogy az amerikai társadalomban világosan kialakult két oldal, iszonyatos indulatokat táplálva egymással szemben.

Donald Trump ügyesen megszerezte magának a nehezen definiálható új, alternatív jobboldal, az Alt-Right támogatását, és a napokban is pávatáncot járt, hogy ne veszítse el őket, miközben ordítva követelik tőle, hogy nácizzon végre ő is egyet. Obama és a demokraták pedig a „jófiúk” oldalán állnak, Hillary Clinton egyik tanácsadója egyenesen a Normandiában partra szálló katonákhoz hasonlította a charlottesville-i ellentüntetőket.

Valójában a demokraták óriási kárt okoztak azzal, hogy az évszázadok óta megoldatlan és a felszín alatt tovább éleződő ellentétek kezelése helyett jó- és rosszfiúkra bontották a társadalmat. Szájkosarat raktak az emberekre, és kiszélesítették a tabuk körét. Lehetővé tették, hogy a társadalomnak valójában csak a kisebbségét képviselő liberális értelmiség teljesen hiszterizált, hiperérzékeny, ám annál erőszakosabb inkvizícióvá váljon. Az amerikai egyetemeken és a médiában folyó boszorkányüldözés, a teljesen elhibázott pozitív diszkrimináció, tetézve a növekvő munkanélküliséggel és leszakadással, fokozatosan egyre több embert radikalizál.

S ha mindez berobban? Akkor már kevés lesz Mandelát idézni. Sőt, megkockáztatom, John Lennon sem menti meg a helyzetet.

Őry Mariann - mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat